Hendek Gündem
2013-10-04 12:30:40

Bitkisel olan herşey sağlıklımıdır...

ÖZKAN ÖZER

ozkanbmt@gmail.com 04 Ekim 2013, 12:30

Son zamanlarda piyasalarda bitkisel olarak tanıtılan ve bir çok hastalığı tedavi ettiği söylenen ürünlerin reklamı oldukça artmıştır.Hatta bazı reklamları dinlediğimde %100 etkili olduğu, %100 etki etmezse para iade garantisi verdiklerini duymaktayım.Sağlık personeli olmam sebebiyle bu konuda aydınlatıcı olması için kısada olsa bir bilgilendirme yazısı yazmak istedim.

Bir ilacın ya da etken maddenin (bitki vs) tedavide kullanılabilmesi için bir çok parametre vardır.İlacı kullanacak kişinin hastalığı,yaşı,cinsiyeti,hastalığının şiddeti,alerjisi olup olmadığı,başka hastalığının olup olmadığı,ilacın dozu,ilacın kullanma sıklığı,açlık-tokluk durumu,başka ilaçlarla etkileşimi ve aklıma gelmeyen daha bir çok parametre.Dolayısıyla bir hastalığı tedavi edecek ilacı kullanıma sunabilmek için uzun araştırmalar ve deneyler gerekmektedir.Bu işi bir uzman ekip ile gerçekleştirmek mümkündür.

Şu anda eczanelerde satılan ve doktorların reçete ettiği ilaçların bir çoğu bitkilerden yapılmıştır.Bir ilacın ya da ürünün bitkisel olması ya da olmaması onun zararsız olduğu anlamına gelmez.Önemli olan doğru maddeyi doğru miktarda ve doğru aralıklarla almaktır. Bir bitki zehirli ise az miktarda da alsanız size zarar verir.Bazı bitkiler vardır belli bir miktarın üzerinde alırsanız size zarar verir. Bazı bitkiler vardır bazı hastalıkları olan hastalara zarar verir.Bazı  bitkiler vardır bazı yaşa veya bünyeye zarar verir. Bazı bitkiler vardır belli bir dozda almazsanız hiçbir yararını göremezsiniz. Bir ürün için %100 etkilidir demek ancak cehaletin eseridir.

Bitkisel olan ürünler zararsızdır diye düşünmek,kullanan herkese faydalıdır diye düşünmek doğru değildir.Gıda olarak kullanılan bitkileri ölçülü olarak almak vücudu destekler,tedavi etmez.Tedavi uzmanlık gerektiren,araştırma gerektiren,hastayı muayeneyi gerektiren,belli usul ve prensipleri olan bir iştir.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz.Canımıza ve malımıza zarar gelmemesi için bildiğimiz,tanıdığımız,vücudumuza zarar vermeyen, alerjimiz olmayan,kronik hastalıklarımızı tetiklemeyen bitkileri (meyve,sebze,baharat vs) ölçülü olarak vücudumuzu desteklemesi ve koruması açısından kullanabiliriz.Ama tedavi gerektiren durumlarda mutlaka işin ehli hekim ve ilaç temini için de eczacılara müracaat edilmelidir.

Ne demişler:Yarım doktor candan,yarım hoca imandan eder.

Ve Allah’ın sözü ile sözümüze son verelim: ‘’Allah size,emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adalete uygun tarzda hüküm vermenizi emreder. Allah bununla,size ne de güzel öğüt veriyor. Şüphe yok ki Allah her şeyi işiten ve görendir. (Nisa Suresi:58.Ayet)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.