Bu bahsettiğim eski köy Yeni Mahallelerin bu malları nasıl elde ettiğini şöyle bir gözümün önünden geçirdim de…
Bu taşınmazların satış kararını alanların hiç vicdanları sızlamadı mı doğrusu merak ediyorum.
Benim yaşımdakiler pek hatırlamaz ama o eski köy insanlarının nasıl imece yaptıklarını, nasıl kazma kürekle o köylerine yol yaptıklarını, nasıl köyümüze iyi bir hayır yaparız düşüncesiyle ellerinde avuçlarında ne varsa köy için harcadıklarını benden biraz daha büyük olanlar iyi hatırlarlar.
Benim dedelerimden biri köyde terziydi. Ben beşinci sınıfı onun yanında kalarak okudum. İnsanların öyle her gün kendine pantolon gömlek diktirme şansı yoktu. Hele benim emsallerim dedeme ölçü aldırdığı zaman o gözlerindeki mutluluğu, parlaklığı ve sevinci bugünkü gibi hatırlarım. O yıllarda köyümüzde yokluktan yamalı pantolonla gezilir, hiçbir şekilde ayıp karşılanmazdı.
Dikmendeki bir mezarlık “Balcu Gıranı” olarak anılır ve büyük dedem tarafında bağışlanmış. Daha sonrada köyümüzdeki yaşayanlar tarafından etrafındaki yerler satın alınarak mezarlık bugünkü duruma getirilmiştir.
2014 Seçimlerinden önce Hendek 24 Merkez Mahalle ve 70 Köyden oluşmaktaydı. Merkez Mahalleler Belediyeden hizmet aldıkları için onların durumlarını pek bilemem ama geri kalan 70 köy kendi olanakları ile mal edinmiş, o köylerdeki insanlar hayır olsun diye köy tüzel kişiliklerine ama maddi, ama bağış olarak hayırlarda bulunarak köy binası, cami, arsa bağışlamış ortak kullanım alanları oluşturmuş.
Yine Dikmende bulunan bir Cami yeri bildiğim kadarıyla Belediyenin taşınmazları arasında. Son durum ne alemde bilemiyorum fakat aynı caminin geçtiğimiz günlerde lojman yeri açıldı ve bu arazi diğer dedem tarafından arsası alınıp camiye bağışlanmış bir yer ve SASKİ adına kayıtlı.(Son aldığım bilgi Mahkeme kararıyla Cami derneğine devredildiği doğrultusunda)
Kadastro geçerken bilirkişiler nasıl bir hata yapıp bu şekilde kayıt yaptırdılar onu bilemiyorum. Bugün bakıyoruz Belediye talep geldi bu taşınmazlar satılacak diyorlar el insaf yahu!
2014 seçimleri kime yaradı bilemiyorum ama şunu biliyorum, eski 70 köy ortak malları satıldığında hiç vicdanınız sızlamayacak mı?
Yukarda anlatım bu taşınmazların köy tüzel kişiliklerine nasıl kazandırıldığını. Şimdi diyeceksiniz ki hep Dikmen’den örnek gösteriyorsun. Dikmen’den örnek veriyorum çünkü Dikmen Mahallesinde büyüdüm ve konumunu bildiğim için örnekler veriyorum. Dikmen gelenekleri olan bir Mahalle bugünkü yapılan köy binası bana göre paha biçilemez çünkü Davetlerimiz en önemlisi Ramazan Bayramının birinci günü verilen keşkek yemeği insanların bir araya gelmesini sağladığı için paha biçilmez bir bina (bu yıl Pandemiden dolayı yapılmadı)
Daha da önemlisi bu yerler kimlere satılacak, ihale ne şekilde olacak, bazı bölgelerde yer bulmak o kadar kolay değil bilenler bilir köylerde öyle her sülalenin içine girmek kolay değildir. Bu hususa da çok dikkat edilmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Belediye Meclisinde alınan taşınmazların satılması kararının ben pek doğru olduğu düşüncesi taşımıyorum, sadece günü kurtarmak olarak görüyorum.
Lafın kısası Merkez Mahalleleri bilemem ortak mallarını nasıl elde etiler fakat Köylerin nasıl ortak malları elde etiklerini anlatmaya çalıştım.
Zahmet çekmeden, emek harcamadan insanların kazanımlarını satmaya başlarsan hele birde bu taşınmazlar çıkar gruplarının eline geçerse huzursuzluğun başladığı gün olur.
Belediye’ye külfet oluyorsa bu taşınmazlar satılmaktansa eski köylere çıkarılacak bir kanunla geri verilmesine çalışmak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Hoşçakalın…