Hendek Gündem
2013-09-10 18:13:51

Ot Kurutma İlacı...

KADİR KAZIN

kadirkazin@hotmail.com 10 Eylül 2013, 18:13

Son yılarda ilçemiz ve köylerde ot kurutma ilacı kullanılmaya başladı. Bu gübre fındık altındaki otlara olsun, çilek içinde bulunan yabani otlara gübre atma olsun “işte ben şu gübreyi kullandım benim fındığa iyi geldi seninkine de iyi gelir” misali herkes birbirine tavsiye ediyor ancak fındık bahçesinde olan toprak aynı gübreyi kabul eder mi etmez mi düşünen yok!

Ot kurutma ilacı önceleri dikenler için kullanılan bir ilaçmış. Şimdilerde fındık altındaki tüm otlar için kullanılıyor. Halk açısından iyi bir şey gibi görünüyor, neden diyeceksiniz fındıklıkların büyüklüğüne göre ot biçme bayağı bir külfet getiriyor yani kısacası maliyet düşürülüyor.

Diyeceksiniz ki “ne alaka bu kış günlerine girdiğimiz günlerde ilaçlamamı yapılıyor” yok yapılmıyor, doğruda düşünüyorsunuz ama yapılan ilaçlamanın toprak üzerinde ne tür bir olumsuzluk yaratıyor, kullanmak iyimi, kaç yılda bir kullanılması gerekiyor gibi bilgilerin, eğitimin, bu zamanda yapılması gerekiyor onun için gündeme getirmeye çalışıyorum.

İlçe tarım ziraat odası ve tarım kredi kooperatifi bununla ilgili ne tür çalışmalar yapıyorlar, çiftçilerimizi bilgilendirmek için bir çalışmaları var mı, zaman zaman kendilerine de böyle sorular geliyor mu merak ediyorum neticede kullanılan madde kimyasal.

Yukarda bahsettiğim gibi gübrelemede de aynı sorun var. İçine girmiş olduğumuz bu kış günlerinde çiftçilerimizin işleri azaldığı için vakitleri biraz daha fazla olduğu kanaatindeyim köylerde de bu tür eğitimin yaza göre kışın daha etkili olacağına inanıyorum.

Biliyorum ki tarım ilaçlarının büyük bir pazarı var neye yararlı neye zararlı bu ilaçları en iyi ziraat mühendisleri bilir. Verecekleri bilgiler belki ilaç firmalarını etkileyebilir, öyle de olsa mühendislerimizin en doğru bilgiyi vereceklerini çiftçilerimizin doğru ilaç kullandıracaklarına inanıyorum.

En azından ot kurutma ilacını kullanınca toprakta ne tür tahribatlara yol açtığını, neye yaralı neye zararlı olduğu bilincini çiftçilerimize öğretecekleri inancındayım.

Bölgemizde son yılarda kanser vakalarında önemli bir artış olduğu bilinen bir durum tarım ilaçlarının bu duruma katkısı nedir nasıl saklanması gerekir çiftçimizi bilinçlendirmek gerekir.

Bu tür eğitim içinde ilçe tarım ziraat odası tarım kredi kooperatifi bu işi çiftçilerimize köylerde seminer düzenleyerek en iyi bir şekilde eğitim vereceklerine inanıyor ve bekliyorum.

DOĞRU İLAÇ, DOĞRU ZAMANDA KULANILMALIDIR.

BİLİNÇLİ TARIM…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.