Bilinçli bakım?
Bizlerde şöyle bir algı var, “falanca fındık bahçesine şu gübreyi atmış iyi gelmiş ben de o gübreden atayım” olgusu doğru bir olgumu? Bana göre değil.
Neden Diyeceksiniz?
Bilinçsiz olarak atılan gübre fayda değil zarar verir. Her şeyden önce toprak tahlili yaptırmalı, uzmanlardan bilgi almalıyız. İlçe Tarım Müdürlüğümüz var uğrayıp bilgi alıyor muyuz, yoksa sadece destekleme alacağımız zaman uğrayıp evrak mı yaptırıyoruz?
Çağ teknoloji çağı. Bilinçli tarım yapalım iyi ürün almak için uzmanlar Kasım ayı için şu şekilde uyarıyor;
Bu dönemde fındık %75 oranında yaprakları dökmüş durumdadır.
Kış mevsiminin başlangıcı sayılan Kasım ayında havaların uygun olduğu zamanlarda, fındık bahçelerinde ayıklama işlerin bitirilmesi gerekmektedir.
Yine kışlık (fosforlu) gübre verilmesi geciken yörelerde bu işler tamamlanması gerekir. Fosforlu gübre dediğimiz kışlık gübrelerin mutlaka toprak altına alınması ve fındık taç iz düşümüne gelecek şekilde verilmesi gerekmektedir.
Analiz için toprak örnekleri alınarak Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde ücret karşılığında bu ay içerisinde yaptırılabilir.
Külleme, bakteriyel yanıklık gibi hastalığının görüldüğü yerlerde yere dökülen yapraklar toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Küllenme ve Bakteriyel yanıklık hastalığına karşı bordo bulamacı ilaçlaması ikincisi yapılabilir.
Ahır gübresi, fosforlu ve potasyumlu gübreler Kasım-Şubat aylarında kullanılabilir. İmkânlar ölçüsünde mutlaka toprak altına alınması gerekmektedir.
Mısır tarlalarında mısırın kalktığı hasat edildiği hasadın sonuna gelindiği dönemdir.
Bu dönemde mısır ekilen tarlalarda toprak tahlilinin alınarak Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde ücret karşılığında toprak tahlilinin yapılması gerekmektedir.
Ayrıca bu dönemde tarlalarda su duran bölgelere drenaj kanalları açılıp fazla suyu drene edilmesi gerekmektedir.
Özellikle uzun yıllar aynı derinlikte işlenmiş olan topraklarda taban taşı oluşumu meydana gelmektedir. Bu taban taşı adı verilen oluşumun kırma veya patlatma dediğimiz (60-75 cm derinlikten) işleminin 4-5 yılda bir yapılması mutlaka gerekmektedir. Bunun için ripeller kullanılmadır.
Çiftlik gübresi kullanma imkânı olan tarla sahiplerinin bu mevsimde çiftlik gübresini tarlaya vermeleri ve imkânı var ise eğer kış sürümü ile birlikte toprağa karıştırmaları toprak verimine olumlu faydası olacağı için ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Yani bizlerin yapası gerekenleri bu şekilde özetliyorlar, bizlerin de üretici olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekir düşüncesindeyim. İlçe Tarım Müdürlüklerine gitmeye erinmeyelim. Sorular soralım ki cevabını alalım. İlçe Tarımdaki görevliler bizlerin her türlü sorusuna cevap verecektir. Bizlerde bilinçli tarım ve gübreleme yapabilelim Onun bahçesine iyi gelen benim bahçeme iyi gelir anlayışından vaz geçelim. Yetkililerimizi sık sık ziyaret ederek daha bilinçli olalım ki sezon sonunda hayal kırıklığı yaşamayalım.
Kasım ayına girdiğimiz şu günleri iyi değerlendirelim, bilinçli Tarım ve doğru gübreleme bilgisi alalım, İlçe Tarım Müdürlüğüne sadece destek zamanı uğramak yerine bilgi içinde uğramayı unutmayalım.
Hoşçakalın
Suat 3 Yıl Önce
Yumurta Tavuğu Gübresi temin edebileceğim bir yer bildirirmisiniz