Yayla şenliklerimizin, kültürümüzü yansıtmakla birlikte aynı zamanda ekonomik yönü de bulunmaktadır. İnsanlarımız bir yıl boyunca bu şenlikleri bekler, şenlik günü hem şenliğe katılanların ihtiyaçlarını karşılar hem de ticari olarak kazanç sağlamaya çalışır.
Şenliklerin iptal olması, yapılması planlanan tarihten iki gün önce belli oldu. Bir hafta sonra yapılacak olan şenlikler de iptal oldu.Bunda ne var diyeceksiniz? Şenlikler, ülkemiz terör olaylarının yükselişe geçtiği bir tarihte iptal edildi. İlimizdeki bu iptal edilen yayla şenlikleri her nedense diğer il ve ilçelerimizde devam etti.Öyle ya da böyle şenliklerin ertelendiği haberi basın yolu ile halkımıza duyuruldu. İptal edilen yayla şenliklerinin bazılarında Kuran-ı Kerim okundu, bazılarında piknik şeklinde yapıldı.
Yayla şenlikleri o yörelerin kültürlerini yansıtır, bölgenin ve yaylaların tanıtılmasına yardımcı olur. Az da olsa ekonomiye katkı sağlar.Zaman zaman Sakarya’mızla ilgili tanıtım filmleri hazırlanıyor. Bu tanıtım filmlerinde yaylaların daha fazla ön plana çıkarılması gerektiği düşüncesindeyim. Bu bölgelerle ilgili hali hazırda bulunan -görsellik için- fotoğraflardan yararlanılması, yeni fotoğraf çalışmaları yapılması ve bölgede çeşitli çekim çalışmalarını yaparak il bazında ve ulusal anlamda tanınmasına çok büyük katkı sağlayacaktır.Bunun için de herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir.
İlimiz 16 ilçeden oluşuyor gerçi seçim dönemlerinde ilçe sayılarında bir artış meydana geldi bazı yayınlarda 17 ilçe olduğunu gördük fakat bunun bir yanlışlık olduğunu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya'da 16 ilçe olduğunu teyit edip bu ibarenin yanlışlıkla yazıldığını tespit ettik.Dedim ya bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz artık nasıl 2016 yılının bütçeleri hazırlanıyorsa, 2016 yılında yapılacak olan yayla şenliği tarihlerinin de belirlenmesi gerekir.
Neden Diyeceksiniz?
Ramazan ayı yaz ortasına denk geliyor her ne kadar bazı yayla şenlikleri Kültür Bakanlığının sayfasındaki tarihlere göre yapılsa da bölgemizde son yıllarda yayla şenliklerinin çoğalması dolayısıyla tarihte değişiklikler olabiliyor.Bu yayla şenlikleri genelde dernekler veya muhtarlıklar tarafından Hendek Belediyesinin vermiş olduğu katkılarla yapılmakta.
Malum yayla şenliklerinde olduğu gibi düğünlerimizde yaz aylarında yoğunluk kazanıyor. Yurt dışında ve yurt içinde yaşayan insanlarımız yılık izinlerini bölgelerindeki yayla şenliklerine göre ayarlayarak bir yıl birbirlerini görememiş akrabalar, dostlar hasret giderme imkanı buluyorlar.Yılın son günlerine yaklaştık artık yayla şenlikleri ile ilgili olan belediyeler,dernekler ve muhtarlıklar şenlik tarihlerini yeni yılla birlikte açıklarlarsa hem yurtdışı hem yurt içinde yaşayan vatandaşlar, aynı zamanda düğün yapacak olanlar tarihlerini kendilerini yakından ilgilendiren yayla şenliklerine göre ayarlama fırsatı bulurlar.Artık günü birlik değil planlı yaşamayı önümüzdeki bir yılın planlarını yeni yıla girerken yapmak zorunda olduğumuzu unutmayalım.
Hoşça kalın...
güzel