UMKE, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri Sağlık Bakanlığı teşkilatı içerisinde Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet göstereren gönüllü sağlık personelinin katılımıyla oluşturulan olağanüstü olay ve afetlerde medikal kurtarma yapmak maksadıyla kuruklmuş ekiplerdir.
81 ilimizde Sağlık Müdürlüklerinde Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüklerine bağlı birimler olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Yurt içi ve yurt dışında meydana gelen olağan dışı olaylar ve doğal afetlerde acil tıbbi yardım, medikal kurtarma, hasta nakil ve yerinde tıbbi müdahale konularında Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) konusunda uzman sağlık personellerinden oluşturulmuştur.
Ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 da meydana gelen depremler sonrasında kurumların acil durum ve afet konusunda yeniden yapılandırılmasıyla 2004 yılından itibaren Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) faaliyetlerine başlamıştır.
Sağlık Bakanlığı tarafında yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programının da uygulamaya geçmesiyle büyük bir ivme kazanan UMKE çalışmaları dünyanın sayılı medikal kurtarma ekipleri arasındadır.
Gerek bünyesindeki gönüllü sağlık personeli sayısı,gerekse farklı dallardaki uzmanlaşmış medikal ekiplerin niteliği açısından medikal kurtarma konusunda dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. UMKE gönüllüsü sayısı yaklaşık olarak 5000 civarındadır.
UMKE‘nin sürekli kendini yenileyen,teknolojik gelişmeleri takip eden, kendine güveni tam, fiziki kondisyonu yüksek, liderlik, ekip çalışması ve takım ruhu bilinci gelişmiş, cesur, fedakar ve sağlık meslek mensuplarının uyması gereken etik değerlere tam bağlı, alanında uzman gönüllü personelden oluşur.
Olasılık dahilinde her türlü olaya/duruma karşı personelin her an hazır durumda olması UMKE eğitimlerinin temel amacıdır. UMKE eğitimleri,temel UMKE eğitimi ve uzmanlık (suda, dağda, nükleer, kimyasal kurtarma) eğitimleri olarak genel olarak iki kısma ayrılmaktadır.
Aynı zamanda afetle ilgili her türlü konuda konunun uzmanları tarafından verilen seminerlere katılmakta,kurumlar arası işbirliği toplantıları yapılmakta, kendi iç değerlendirme toplantıları yapılmakta ve geniş katılımlı tatbikat ve kamplar düzenlenerek eğitimlerin sürekliliği sağlanmaktadır.
UMKE yurt içinde (Afyon, Van Depremi) ve yurt dışında (İran deprem, Endonezya deprem ve tsunami, Pakistan deprem ve sel, Afganistan sel, Sudan hastane kurulumu, Irak yaralı nakli, Haiti deprem, Libya yaralı nakli vs.) birçok önemli görevleri başarmıştır.