SASKİ Mayıs Ayı Olağan Genel Kurulu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Toplam 9 gündem maddesinin görüşüldüğü Genel Kurulda SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş SASKİ faaliyetleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Genel Kurul üyelerine SASKİ’ye verdikleri destekten ötürü teşekkür eden Rüstem Keleş, “2003 yılında kurulan SASKİ Genel Müdürlüğü gerçekleştirdiği yatırımlarla bugün Sakarya’daki çeşmelere paket sulardan çok daha kaliteli içme suyu ulaştırıyor” şeklinde konuştu.
Birinci sınıf içme suyu
Sakarya’da suyun çeşmeden gönül rahatlığıyla içileceğini ifade eden Rüstem Keleş, “Vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaştırdığımız içme suyu, mineral bakımından zengin birinci sınıf içme suyudur. SASKİ kurulduğu günden bu yana yaklaşık 1 Milyar TL’lik (1 Katrilyon) yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımların hayata geçirilmesinde Genel Kurulumuz ve Başkanımızın her zaman desteğini gördük. Bu yatırımları sizlerin desteğiyle gerçekleştirdiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak 482 bin hektarlık alanda hizmet veriyoruz. Hizmet ettiğimiz nüfus 650 binden 917 bine ulaştı. 3 milyon metre uzunluğunda içme suyu hattı, 2 milyon metre uzunluğunda kanalizasyon hattımız 8 içme suyu ve 3 adet de atık su arıtma tesisiyle Sakarya’ya hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Akçay’da Çalışmalar Sürüyor
Geçtiğimiz yıl çok önemli yatırımlar hayata geçirdiklerini ifade eden Rüstem Keleş, “Yenikent, Kaynarca içme suyu isale hatları, 6 yeni içme suyu arıtma tesisi, ve Hidroelektrik Santralimizi tamamlayarak hizmete aldık. Yine Sapanca Gölü’ne alternatif teşkil edecek Akçay Barajıyla ilgili de ihale sürecini tamamlayarak yer teslimini yaptık. Barajda çalışmalar sürüyor” diye konuştu.
Gölün Korunmasına 90 Milyon TL
Gündem maddelerinden faaliyet raporuyla ilgili söz alan Meclis Üyesi Erkal Etçioğlu, Su kullanımıyla ilgili ve su maliyetleriyle ilgili sorular sordu. Erkal Etçioğlu’nun sorularını cevaplayan Rüstem Keleş, “SASKİ olarak Sapanca Gölü’nün korunması için toplam 90 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlarımız sayesinde Sapanca Gölü bugün hala birinci sınıf içme suyu özelliğini korumaktadır. Mevsimsel kuraklıkla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde Genel kurulumuzun desteğine daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle Sapanca Gölü’nden insani tüketim dışı kullanımlarla ilgili desteğe ihtiyacımız var. Bu konuları tek başımıza yönetmemiz mümkün değil” dedi.
SASKİ ve İSU Dışında Tahsis Yok
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın resmi yazısında Sapanca Gölü’nden SASKİ Genel Müdürlüğü’nün yıllık 67 milyon metreküp, İSU genel Müdürlüğü’nün ise 30 milyon metreküp tahsisi bulunduğunu kaydeden Rüstem Keleş, “Bakanlığımızın yazısında da açık bir şekilde SASKİ VE İSU dışındaki tüm su çekimlerinin korsan çekimler olduğu ortaya çıkmaktadır. SASKİ olarak buna asla göz yummadık ve gerekli hukuki girişimlerimizi yaptık. Sapanca Gölü’nden korsan bir şekilde su kullanan herkes bunun bedelini ödeyecektir. Bu bedel geçmişe dönük ve yasal faizleriyle birlikte mutlaka tahsil edilecektir” diye konuştu.
200 Milyon TL’lik Yetki
Konuşmalarının ardından geçilen gündem maddelerinin görüşülmesinde 1. Madde olan 2013 yılı bilançosu ve faaliyet raporu ile denetçiler raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin 2. Maddesi olan İller Bankasından 200 milyon TL borçlanma yetki talebi de oy çokluğu ile kabul edilirken, 3., 4. Ve 5. Maddeler Hukuk komisyonuna havale edildi. 6., 7., 8. Ve 9. Gündem maddeleri de oy birliğiyle kabul edildi.
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 16:42