Yayla Evlerine 1 Ay Ek Süre

Dikmen Yaylasında yıkım kararı verilen 65 ev için 1 ay ek süre verildi.

Yayla Evlerine 1 Ay Ek Süre

Sakarya'nın en yüksek noktası olan Hendek Dikmen Yaylası'ndaki 65 tane yayla evi için Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapıların tahliyesi ve yıkımı için tarih içeren tebligatlar gönderilmiş ve 2 Eylül Pazartesi gününe kadar yıkı kararı verilen ev sahiplerine süre verilmişti.

Bilgilendirme ve ek süre

Yaşananların ardından yıkım tarihi öncesinde Dikmen Mahallesi ve Dikmen Yaylasında Vatandaşlarla bir araya gelerek bilgilendirmede bulunan güvenlik güçleri olası bir durumda taşkınlık yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak yıkım konusunda da 1 aylık ek süre verildiğini belirterek toplantıda bulunan bazı ev sahiplerinden de yıkım ile ilgili olarak imza alındığı öğrenildi.

Ev sahipleri evlerini kendileri sökmeleri için 1.Ay süre verilerek en azından evlerini kendileri söktükleri zaman malzemelerinde daha az hasar olur ve mahallelerinde başka ihtiyaçlarında kullanılır ve fındık mevsimi olduğundan dolayı mahalle halkının zamanları olmadığından dolayı 1. Ay daha ek süre tanındı.

Yetki Orman Genel Müdürlüğünde

Türkiye ve Sakarya genelindeki tüm yaylalarda olduğu gibi 1725 metre yüksekliğiyle Sakarya'nın en yüksek noktası olan Hendek Dikmen Yaylasında da son yıllarda yapılaşma ile 2000'li yılların başından bu yana yapılaşmanın hızla arttığı yayladaki evler geçtiğimiz yıllarda mahkemelik olmuş ve Dava sürecinin ardından Orman Genel Müdürlüğü'ne müsadere (Devletin el koyması) yetkisi verilmişti.

Yaylacılık Yönetmeliği

Ülke genelindeki neredeyse tüm yaylalarda yapılaşma sorununun artması sebebiyle 2013 yılında yayınlanan “Yaylacılık Yönetmeliği” gereği 31 Aralık 2011’den önceki binaların tespiti yapılırken yaylalarda mevcut olan yapılara Orman Genel Müdürlüğü tarafından el konuldu. 2014 yılından itibaren de binanın belirlenen bedeli üzerinden binde 5 oranında yıllık kira alınmaya başlanmıştı.

174’ü ev toplam 182 yapı kayıt altına alındı

Bu kapsamda Hendek Dikmen Yaylasında da 174 adet yayla evi ve ortak kullanım alanında bulunan 1 adet cami, 1 adet cami lojmanı, 5 adet çeşme, 1 adet tuvalet olmak üzere toplam 182 adet yapı kayıtlara alınmış ve 174 yayla evinden kira alınmaya başlanmıştı.

65 kaçak yapı

Geride kalan süreçte diğer yaylalar gibi Dikmen Yaylasındaki yapılaşmanın devam etmesi sonrası Orman Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimleri uydu görüntüleri üzerinden ve yerinde yaptıkları incelemede sonradan yapılan yapıları tespit edildiği öğrenilirken, Dikmen Yaylasında yayla evleri dışında ormanlık alana çeşitli tarihlerde 65 adet yapı inşa edildiği belirlendiği ve 6831 sayılı Orman Kanununun 17/2 maddesi gereğince de bu yapılar için yıkım kararı verildiği, Orman Genel Müdürlüğü Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Hendek Orman İşletme Müdürlüğü Aksu Orman İşletme Şefliği tarafından da yıkım kararlarının ev sahiplerine tebliğ edildiği öğrenildi.

Ya kendiniz yıkın yada Devlet yıkacak ve parasını alacak

Dikmen Yaylasındaki yapı sahiplerine 2 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar verilen süre sonrası 1 ay daha ek süre verildiği öğrenilirken, bu tarihe kadar yapıların tahliye edilerek yıkılması istendiği, yıkımı yapılmayan yapıların Orman İşletme Şefliği tarafından yıkılarak oluşacak masrafların yapı sahiplerine rücu ettirileceği bildirildiği öğrenildi.

Tüm yaylalar inceleniyor

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü birimlerinin Dikmen Yaylasının yanı sıra Sakarya'daki diğer yaylalardaki aynı bölgedeki bulunan diğer yaylalardaki kaçak yayla evlerine de yönelik çalışmaları hızlandırdığı ve yıkımların devam edeceği gelen bilgiler arasında.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184