Dikmen’de 117 Yıllık Gelenek

Yayla Göçü” geleneği Hendek Dikmen Mahallesi (Köyü) 117 yıldır devam ediyor.

Dikmen’de 117 Yıllık Gelenek

Hendek Dikmen Mahallesi (Köyü) asırlardır devam eden “Yayla Göçü” geleneği ile gelin gibi süslenen hayvanlar Kemençe eşliğinde gerçekleştirilen yayla yolculuğu renkli görüntülere sahne oldu.

Hendek Dikmen Mahallesinde 117 yıldır devam ettirilen “Yayla Göçü” geleneği için hazırlıklarını tamamlayan Hendek Dikmen Mahallesi sakinlerinin şenlik havasında başlayan yayla yolculuğunda hayvan sahipleri tarafından süslenilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar 1725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası'na çıkartıldı.

Dikmenli Kadınlar ve Çocukların yöresel elbiseleri ile renk kattığı yayla yolculuğunda Vatandaşlar Kemençe eşliğinde yüzyıllardır süregelen bir geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşarken, Dikmen Halkının yoğun ilgi gösterdiği yayla yolculuğu renkli görüntülere sahne oldu.

Göç eden hayvan sahiplerinden verici talebi

Yayla göçü ile ilgili konuşan Mahalle sakinlerinden Halil Köse, akşamdan hayvanlarımızı yıkayarak boyamalarını yaptık, sabah ise Çanlarını, Keleklerini ve püsküllerini takarak yola çıktık. Bugün hayvanlarımızın bayramı ifadelerini kullandı.

Merve Köse, her sene okulların kapanmasının ardından hayvanlarımızı gece süslüyoruz, püskülleri takıp boya yapıyoruz. Bu yıl Bayram olduğu için Bayramın üçüncü günü göçümüzü gerçekleştirdik diyerek birde serzenişte bulunan Köse, Mahallemize verici yapıldı rahat ederiz diye düşünüyorduk, hayvanlarımız hasta oluyor fakat telefonlarımız çekmiyor. Verici yaptılar ama bir türlü faaliyete geçmedi, bir an önce çözüm bekliyoruz ifadelerine yer verdi.

Ayşe Alet yaptığı konuşmasında, çok neşeliyiz ifadelerine yer verirken şu an 10 adet hayvanı olduğunu ve 1-2 ay yaylada kalacağını belirtirken, İbrahim Ark ise, bugün yaylaya göçtük, inşallah 4-5 ay kalacağız kar yağana kadar buradayız  inşallah dedi

Yayla Göçü ile ilgili bilgiler veren Dikmen Mahalle Muhtarı Osman Polçumcu, bu yıl 117. Yayla Göç etkinliğimizi gerçekleştirdik. 29-30 Haziranda Yayla Şenliğimiz var tüm halkımızı şenliğimize bekliyoruz ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2024, 22:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184