Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem "Kırsal Mahalle" olarak yeni bir statüye kavuşacak mahaller hakkında düşünce ve çekincelerini paylaştı.
Sayın Muhtarlarım, yukarıda Tarih ve Sayısı yazılı olan Kırsal Mahallellere Dönüşüm Yasası ile ilgili 15 gün önce Federasyon Yönetimi-Adapazarı İlçesi Yönetimi - 16 İlçe Dernek Başkanlarımızın davetli olduğu olduğu Toplantı gerçekleştirdik.
Toplantıya Büyükşehir İmar İşleri Daire Başkanı, Harita İstimlak Müdürümüzü de Davet ederek bilgi istedik...Akabinde Adapazarı Muhtarlar derneği yönetimindeki Kırsal Mahalle Muhtarlarımızla Bu konuyla ilgili Belediye Başkanımız Mutlu Işıksu’yu davet ettik.
Mutlu Başkanımız da yaptığımız görüşmede erdal abi sen bunu kamuoyuna paylaştıktan sonra bizim bütün teknik ekiplerimiz çalışma yapıyor.Şubat Meclisinde, Meclisimize biz muhtarlarla ilgili bu konuda çalışma yapıyoruz, Muhtarlarımızla gerekli toplantı yaptıktan sonra mart ayında tekrar siz değerli meclislerimize bilgi vericeğiz diye ifade etti.Bu sabah Mutlu Başkanımızla yaptığım görüşmede aynı şekilde mutabık kaldık.
Gerekli bilgilerden sonra Orhangazi Kültür Merkezinde Kırsal Mahalle Muhtarları ile toplantı yapılacağını ifade etmişti.
Gelişmeleri de bize Aktaracak.....Ayrıca Sizlere yukarda gönderdiğim cevap arayan Sorularımız içeren Dosyaları Ak Parti Genel başkan yardımcısı Sayın Ali ihsan Yavuz’a milletvekillerimiz Recep uncuoğlu Çiğdem Erdoğan atabek Ekrem yüce başkan ve AK parti il başkanı Yunus Tever’in huzurunda takdim ettim.
Aynı gün Sakaryamızı ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Sakarya milletvekilimiz engin özkoç huzurunda teslim ettim.
MHP Gurup Başkanvekili Sakarya Milletvekilimiz levent bülbüle bu konuyu sözlü ilettim ayrıca bizleri ziyaret edersen şu an elimde tek dosya olduğu için en kısa zamanda bu dosyayı onlara da vereceğimi MHP İL başkanı Ahmet Ziya Akar’la beraberken söyledim.
Evvelsi gün gene Sakaryamızı ziyaret eden iyi Parti Genel başkanı Sayın Meral Akşener’e Sakarya milletvekilimiz Ümit dikbayır’ahuzurunda teslim ettim..Üç gün önce bizzat Büyükşehir belediye başkanımız Sayın Ekrem yüce’ye takdim ettim.
Ayrıca Tzob Türkiye ziraat odaları birliği başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’a hem telefon ettim, hem de Whatsapp’tan ilettim..Son Olarakta Çevre Şehircilik Bakanlığı Mevzuat Daire Başkanı Yasin Beye hem telefon hem de Mail olarak ilettim.
Bu Kanunla İlgil Uygulama Yönetmeliği olması gerektiğini söyledim..8 Madde’yi Mail olarak ilettim.Bunlarında Hazırlanacak olan uygulama yönetmeliğinde faydası olacağını söyledim kendileri de teşekkür etti.
Önümüzdeki süreçte uygulama Yönetmeliği hazırlanacağını bir taslak çalışmanın olduğunu da belirtti.....Hepinizin bilgilerine sunarım.
Erdal Erdem Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı
İşte O 8 Madde
KIRSAL MAHALLE OLURSA VATANDAŞIN YARARLARI NELERDİR?
1) KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİ Tekrar Kazanılacak mı?
2) KÖYE ait iken, MAHALLE olunca HAZİNEYE, BELEDİYEYE, MİLLİ EĞİTİM gibi Kurumlara geçen TARLA-ARSA-KÖY Konağı - KAHVEHANE vb. yerler geri verilecek mi? Eğer geri iade olacaksa bugüne kadar Belediyelerin sattığı yerlerin telafisi nasıl mümkün olacak? KIRSAL Mahallelerde yapılacak VERGİ İndirimleri ile bu kayıplar karşılanabilir mi?
3) HAYVANCILIKLA uğraşanları KOKU meydana geliyor diye yapılan şikayetlerin önüne geçilmiş olacak mı?
4) “Köyleri mahalleye dönüştürürken tek seferde karar alındı. Bu köyler ve mahalleler toptan mahalleye dönüştürüldü. Şimdi deniliyor ki isteyen köy/mahalle veya belde ilçe belediyesine başvursun.
Başvurun köyler talepleri kabul edilmesi neticesinde bu köy veya beldelerde yaşayanlar vergi, su ve benzeri ödemelerde indirimli yararlanacak. Başvurmayanlar veya başvurusu Kabul edilmeyenler bu gibi avantajlardan yararlanamayacak Çifte standart olacak.
5) KIRSAL Mahalleye dönüşüldüğü zaman 1/1000'lik İMAR Planları ne olacak? Yapılmayacak mı? Yapılacak mı? Yapılacaksa Kim Yapacak? İmar Planları yapılmazsa ÖRNEK: Doğalgaz, Kanalizasyon veya yeni Açılan sokaklara ELEKRİK direği ve Aydınlatma gibi hizmetlere Engel olacak mı?
6) KIRSAL Mahalleye dönüşüldüğünde şu anda yapılan mevcut hizmetler (ÖRNEK: Çöp Toplama, Tarla ve Gurup Yolları, Ulaşım vb.) İLÇE Belediyeleri mi yoksa BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Tarafından mı yapılacak veya herhangi bir aksama olacak mı? Bütün bu konuların açıklığa kavuşturulması gerekir.
7) 7254 sayılı yasanın 10.madde(ek-3) belirtilen sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir.
Bu maddeye göre yukarıda belirtilen kriterler neye göre tespit edilecek örnek; şehir merkezine uzaklık kaç km olacak, sosyo-ekonomik durumu, hizmete erişebilirliği ve yapılaşma nasıl tespit edilecek gibi… konuların açıklığa kavuşturulması veya uygulama yönetmeliği hazırlanması keyfi uygulamaların önüne geçileciğini umut ediyoruz.
8) ÖNERİ: Statüsü değişen tüm köylerin alınacak TEK KARARLA eski statüsüne ( KIRSAL MAHALLEYE ) kavuşması sağlanmalı.
20/01/2021
Erdal Erdem
Sakarya Muhtarlar Federasyonu
Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2021, 17:18
Ben köylerimizin köy olarak kalmasını istiyorum şimdiden size teşekkür ediyorum