İnsan için en önemli faktörlerden biri sağlıklı yaşamaktır. Sağlığı yerinde olmayan insan hayatını sıkıntılı ve verimsiz olarak sürdürecektir.
İnsan sağlığını kaybettiğinde sağlığına tekrar kavuşmak için vaktini,parasını ve emeğini harcamaktadır.
Hastalıkların tedavisi için gerek kişiler gerek kurumlar yüksek miktarlarda bütçeler ayırmaktadırlar.
Halbuki bir çok önemli hastalığın kaynağı insanın yapması gerekip de yapmadığı basit tedbirler veya yapmaması gerekip de yaptığı kötü alışkanlıklardır.
Diş sağlığımızı korumak ve devamını sağlamak için günde iki defa dişlerimizi fırçalamak bizi günlerce süren diş ağrılarından, yüksek maliyetli diş tedavilerinden, yemekleri arzu ettiğimiz gibi yiyememe durumlarından kurtaracaktır.
El temizliğine dikkat etmemiz bizi birçok mide ve bağırsak hastalıklarından koruyacaktır.
Vücudumuza giren havayı nemlendiren, mikropları tutup solunum yollarında hastalıklar yapmasını engelleyen burnumuzu belli aralıklarla temizlersek bir çok hastalıktan kendimizi korumuş olacağız.
İçerisinde yaklaşık olarak 4000 çeşit zararlı zehir barındıran,kana karışarak vücudun tüm organlarında gezerek bütün vücudu zehirleyip zarar veren, bir çok kanser türünün sebebi olan, her yıl 100 bin insanın ölümüne sebep olan sigarayı kullanmamak sağlığı korumada çok önemli bir tedbirdir.
Yine bir çok sosyal sıkıntının sebebi olan ve insan sağlığına ciddi zararlar veren, özellikle sindirim sistemini yıpratan sarhoş edici içeceklerden uzak durmak sağlığımızı korumamızın başka bir yoludur.
İnsanların hastalanmasındaki en önemli sebeplerden biri olan beslenme alışkanlığımızdaki yanlışlıkları (fazla yeme, doğal gıda yerine yapay lezzet veren hazır gıdaları kullanma, tek tip beslenme vs.) düzeltmemiz sağlığımızı korumada alınacak diğer önemli bir unsurdur.
Peki bütün bunları yapmak zor mu? Ya da yapabilmek için ne yapmak gerekir?
Önce gerçekten doğru yaşamak isteyip istemediğimize karar vermeliyiz, sonra üzerinde ciddi anlamda düşünerek tüm davranışlarımızı sorgulamalı, zararlı ve yararlı olanları tespit etmeli, doğru olanı alışkanlık haline getirmeli, yanlış olanı ısrarcı bir şekilde terk etmeli ve doğru davranışı kazanmalıyız.
Rabbim sağlık ve afiyet üzere yaşamayı, alışkanlıklarımızı düzeltmeyi bana ve sizlere nasip eylesin. Amin...