Asırlık geleneği yaşatan Hendek Dikmen Mahallesi sakinleri, 115 yıllık geleneksel Yayla göçü yolculuğunu gerçekleştirdi.
Renkli görüntüler
Mahalle sakinlerinin her yıl hep birlikte şenlik havasında gerçekleştirdiği Yayla göçünde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahiplerinin adeta gelin gibi süsledikleri hayvanlarını Sakarya’nın en yüksek noktası olan Dikmen Yaylasına (1725) zil ve çan sesleri eşliğinde yollara düşerek yaklaşık 7,5 kilometrelik yolu yüzlerce hayvanla ket ederek Dikmen Yaylasına ulaşıyor.
115 yıllık gelenek
Asırlık geleneklerini devam ettirmek adına bu yıl 115. Yayla göçünü gerçekleştirdiklerini belirten Hendek Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz, Atalarımızdan kalan geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Yayla göçü öncesi hayvanlarımız yıkanır, temizlenir, yünleri kesilir, boyanır, süslenir ve göç günü köyde toplandıktan sonra hep birlikte Yaylaya göç başlar diye konuştu.
Kemençesiz olmaz
Dikmen Yaylasının Sakarya’nın en yüksek noktası (1725) olduğunu belirten Ayvaz, Yaylaya göç edildiği zaman Yayla Obamızda hemşerilerimizle göç sonrasında bir araya gelerek sohbetler ederiz.
Bizler Karadenizliyiz o yüzden Kemençesiz olmaz, göç sonrası obamızda bir araya gelerek şenlik havasında Kemençe ve yöresel ezgilerimiz eşliğinde Yaylaya gelebilmenin ve Yaz mevsiminin sevinç ve mutluluğunu kutlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştiririz 2-3 Temmuzda yapılacak olan yayla şenliğine herkesi bekleriz ifadelerine yer verdi.
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022, 08:41