24 Eylül tarihli bir günlük iş bırakma eylemine destek veren Eğitim Sen üyesi öğretmenler AKM önünde bir araya geldi. Ellerinde dövizlerle hükümetin eğitim politikalarını eleştiren eğitimciler bir dizi talepte bulundu. Eğitim Sen adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Yavuz Köse, Milli Eğitim Bakanlığının eğitim sistemi üzerinden toplum üzerinde ayrışma yarattığını savundu. 4+4+4 sistemini eleştiren Köse, “Özellikle eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında, eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahale artmıştır. Eğitim müfredatının içeriğine dini söylem ve ifadeler yerleştirilmiş, okul dönüşümleri sürecinde imam hatiplere ayrıcalık tanınmış, öğrenciler öğretmen yokluğu gerekçe gösterilerek dini içerikli dersler seçmeye yönlendirilmiştir” dedi.
KARMA EĞİTİM BİTİRİLİYOR
Açıklamasında hükümetin uygulamalarıyla karma eğitimin bitirilmek istendiğini ifade eden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması, iktidarın bir sonraki hedefi, karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmaktır. Yıllardır toplumda yaratılan kutuplaşmanın bir benzeri okullarda, hatta sınıflarda yaratılmaktadır.”
ZORUNLU OLARAK YERLEŞTİRME
TEOG yerleştirmelerini de eleştiren Köse, “Öğrencilerin özel liselere, meslek liselerine, imam hatip liselerine ve açık liselere yönlendirilme süreci TEOG ile resmen bir zorunluluğa dönüşmüştür. 134 bin öğrenci meslek liselerine ve imam hatiplere zorla kaydedilirken, bugüne kadar açıklanan boş kontenjan sayısı sadece 52 bin 167’dir. Bugünkü verilere göre 82 bin öğrenci zorunlu olarak meslek lisesine ve imam hatibe devam edecektir” dedi.
SİYASAL KADROLAŞMA
Eğitimde yoğun olarak siyasal kadrolaşmanın yaşandığını söyleyen Köse, tarihin en büyük tasfiye operasyonun yapıldığını belirtti. Köse, şunları ifade etti: “Okullarda tarihin en kapsamlı sendikal ve siyasal kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleşmiştir. Milli Eğitim dayatmacı politikalarını okullarda istediği gibi uygulanması için okul müdürlerinin tamamına yakınını kendi siyasal kadroları arasından belirlemiş, Eğitim Sen üyesi okul müdürlerinin yaklaşık yüzde 96’sı tasfiye edilmiştir.”
ZORUNLU ROTASYON
Son çıkan Torba Yasa ile birlikte öğretmenlerin özlük haklarının tırpanlandığını söyleyen Köse, yasayla birlikte öğretmenlere zorunlu rotasyonun da uygulanacağını kaydetti. Köse, açıklamasının devamında şunları ifade etti: “Eğitimde bir taraftan yoğun bir siyasal kadrolaşma yaşanırken, son çıkan torba yasa ile öğretmenlere sürgün anlamına gelen zorunlu rotasyon uygulanması yasal hale gelmiştir. Türkiye çapında görev yapan yüz binlerce öğretmen kendi istekleri dışında zorla rotasyona tabi tutulacak, tarihin en büyük ve kapsamlı kitlesel sürgünü hayata geçirilecektir.”
TALEPLER