Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığına ameliyatsız tedavi imkânı sunan Sakarya Hendek Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Yırgın, Fenol Tedavisinin ameliyatlar kadar başarılı olduğunu belirterek, uygulanan işlemlerin lokal anestezi altında ortalama 10-15 dakika sürdüğünü ve Hastane yatışını gerektirmediğini dile getirerek sorularımızı cevapladı.
Pilonidal sinüs tedavisi hakkında bilgi verirmisiniz?
Pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde literatürde birçok farklı görüş olsada ortak nokta, cerrahinin basit ve kolay uygulanabilir olması, hastanede yatış süresinin kısa, postoperatif yara bakımının ve ağrının az, nüks oranının düşük ve günlük aktiviteye dönüş zamanının kısa olmasıdır. Bu nedenle sekonder iyileşme (açık bırakma), marsupializasyon, Karydakis, oblik primer onarım ve çeşitli flep teknikleri gibi birçok cerrahi yöntem yıllarca denenmiş ve birbirlerine üstünlükleri araştırılmıştır.
Fenol Tedavisi nedir?
Fenol uygulaması, pilonidal sinüs tedavisinde konservatif metod olarak tanımlanmakta ve bazı kliniklerde tedavide ilk tercih olmaktadır. Fenol, monosübstitüe aromatik hidrokarbondur ve asidik özelliği vardır. Antiseptik, anestetik ve potent sklerozan özelliktedir. Oda sıcaklığında beyaz kristalize solid halde iken daha yüksek sıcaklıklarda likit forma geçebilir. Pilonidal sinüs hastalığının tedavisinde fenol likit veya kristalize formlarda kullanılmaktadır.
Fenol Tedavisinin avantajları neler?
Hastanede yatış gerektirmemesi, minimal invazif oluşu ve günlük aktiviteye daha hızlı dönülmesi fenol tedavisinin avantajlarıdır. Pilonidal sinüs tedavisinde, özellikle komplike olmayan primer olgularda, ilk tedavi seçeneği olarak kristalize fenol tedavisi kullanılmasının ve komplike cerrahi işlemlerin fenol tedavisinden fayda görmeyen hastalara saklanmasının daha uygun olacağı kanısındayız. Özellikle kozmetik kaygıları olan, günlük aktivitesine ve iş-öğrenim hayatına kısa sürede dönmek isteyen hastalarımıza fenol tedavisini öneriyoruz.
Neden Fenol Tedavisi?
Fenol Tedavisi, lokal anestezi altında ortalama 10-15 dakika sürmekte olup, hastanede yatışı gerektirmemektedir. Hastalarımız diğer sinüs ameliyat tekniklerine göre daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönmekte, aynı zamanda fenol tedavisi sonrası nüks (tekrarlama) riski diğer cerrahi yöntemlerle hemen hemen aynıdır.
Op. Dr. Hakan Yırgın, Fenol Tedavisi yönteminin Sakarya’da pek fazla uygulanmadığını fakat Hendek Devlet Hastanesinde başarılı şekilde uygulandığını dile getirerek, hastalarımız diğer Hastanelerde uzun süre beklemeden tedavilerini kısa süre içerisinde Hendek Devlet Hastanesinde yaptırabilirler diye konuştu.
40’a yakında başarılı Ameliyat gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Yırgın, Hastalardan olumsuz bir geri dönüş olmadığını dile getirerek sözlerini sonlandırdı.