Nüfusun 85 Binlere dayandığı İlçemiz merkez Mahalleleri halen göç almakta, doğal olarak merkez Mahallelerde mozaik biraz daha genişlemekte.
İlçemiz 1907 yılında Belediye olmuş bir İlçe ve bazı dükkânlarda eski Hendek fotoğraflarını görmek mümkün.
Hatta Hendek Belediyesi eski Köyler yeni Mahallelerle ilgili eski fotoğraflar topladığı ve kısa süre içerisinde sergileneceği bilgilerine ulaştık. İyi bir proje olduğuna inanıyorum bu konu için kendilerini tebrik ederim.
Fakat her sohbette belirtirim, İlçemizin eski Köyleri yeni Mahalleleri ne zaman kurulmuştur, ne ile geçinirler, kültür yapıları nedir, nerden gelmişlerdir, gelenekleri varmıdır gibi bu tür konularla ilgili bir çalışma şu ana kadar göremedim.
Yukarda saymış olduğum konular biliyorum çok kolay konular değil fakat bir yerlerden başlamak gerekir, geçmişini bilmeyen geldiği yerin de pek kıymetini bilmez derler.
Gelişiyoruz büyüyoruz. Sanayimiz gelişiyor, Sanayi ile birlikte nüfusumuz artıyor. Nereden nereye geldiğimiz anlatılır fakat bir yere kadar. İlgili olanlar araştırıyor ilgisiz olanlarda ancak yazılı bir kitap var ise ilgileniyor.
Her Mahallede tarih konusunda ilgilenen merak eden kişiler vardır. Geleneği olan Mahalleler geleneklerinin nerden geldiğini bilirler fakat yazılı bir doküman bulmak pek mümkün olmaz.
İlçemizin bir tanıtım filmi yok. Hageçmişte bazı Siyasiler yaptıkları hizmeti tanımak için İlçemizle ilgili görüntüler hazırlamışlar ama yeterli değil. Bizden daha küçük İlçeler İlçelerini tanıtabilmek için çabalıyorlar ama İlçemizde ben bu çalışmayı göremedim.
Belediyemizin bazı sosyal faaliyetleri ve hizmetleri mevcut. Yeterlimi değil. Kültür konusu önemli. Devamlı tesadüf olarak roma dönemine ait mezarlar bulunuyor basından takip ettiğimiz kadarıyla. Peki İlçemizde Arkeolojik kazı yapıldımı? Buralarda kimler yaşamış, hangi uygarlıklar varmış bunula ilgili herhangi birbilgi var mı yoksa kazıları define meraklılarımı yapıyor?
Bazı isimlere bakıyorsun iki örnek ‘’Kadifekale ve Çiftekese’’ Kadifekale bir Mahalle ve ismi bir kaleden geliyor. Çiftekese ise Dikmen Mahallesinin bir mekiisi ve ismi iki kilise yatağından geliyor. Kimler yaşamış pek bilen yok. Eskilerde Gâvur yapısı yıkın anlayışıyla yok edilmiş tarihi eserlerde vardır muhakkak.
Bu kültür konusu önemli. 91 Mahallemiz var ve tek tek gezmek gerekiyor. Fotoğraflanması, bilgilerin derlenmesi çokta kolay olmasa gerek fakat artık yapılması gerekli diye düşünüyorum.
Artık Kültür Bakanlığı olur, Kaymakamlık olur, Belediye olur birileri bir şekilde organize etmeli ve Hendek ile ilgili bir kitap hazırlanmalı. Kültüre düşkün iş adamlarımız vardır, sponsor olup İlçemizin kültürünü bir kitaba toparlamalıyız.
Aynı zamanda sanayi ve yaylalarımızla ilgili İlçemizin nereleri gezilir, nerede yemek yenir, tarihi yerleri neresidir, kültür yapısı nedir, derlenmiş türküsü var mıdır konuları toparlamak için ilgili kurumlar ve kişiler ellerini taşın altına koymalılar.
Sözün özü, İlçemizin bir kültür kitabına ve tanıtım filmine ihtiyacı var.
Hoşçakalın…