SÖZLÜKLERİMİZ VAR SÖZLÜKÇÜMÜZ YOK

Uluslararası Sözlük Bilimi, 21. yüzyılda Sözlükçülük sempozyumu Sakarya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde start aldı.

SÖZLÜKLERİMİZ VAR SÖZLÜKÇÜMÜZ YOK


26-27 Kasım tarihlerinde Sakarya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Hendek Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ‘’Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu: 21. Yüzyılda Sözlükçülük’’ adlı bilimsel etkinlik 26 Kasım Çarşamba Günü saat 10.00’da Sakarya protokolü ve birbirinden değerli akademisyenlerin katılımı ile start aldı.

Sempozyuma Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı  Prof. Dr.Hayati Develi, eski TDK Başkanı Prof. Dr. Hamza Zülfikar ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Sempozyum İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını SAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Yılmaz yaptı.

Sözlükler yalnızca ihtiyaç duyulduğunda başvurulacak kaynaklar değil, okunması gereken kitaplar olmalı

SAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Yılmaz, 21. Yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte sözlükçülüğün de öneminin artıp, niteliğinin değiştiğini belirterek, Çok disiplinli bir anlayışla, farklı alan uzmanları bugün Sakarya’ya, üniversitemize geldiler.

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin büyük katkı ve desteği ile üniversitemizde iki gün boyunca sözlük bilimi problematikleri, sözlükçülük teknikleri tartışılacak, çözüm önerileri getirilecek. Aslında bu iki günde bir zaman tünelinden geçmiş olacağız. Benim kişisel görüşüm, sözlüklerin yalnızca ihtiyaç duyulduğunda başvurulacak kaynaklar değil, baştan sona okunabilecek, hatta okunması gereken kitaplar olduğu şeklindedir.

Bundan bir yıl önce Ulusal bir sempozyum olarak yola çıktık ancak uluslararası teveccüh ve katılım ile sempozyumumuz uluslararası nitelikli oldu. Amerika’dan, Gürcistan’dan, Tataristan’dan, Azerbaycan’dan, Arnavutluk’tan misafir araştırmacılarımız var. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a katkılarından dolayı teşekkür ederim. Sempozyumun gerçekleşmesinde büyük desteği olan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye düzenleme kurulu adına şükranlarımı sunuyorum.

Yalnızca Sakarya’da, Türkiye’de değil Türk Dünyası Coğrafyasında da önemli bir lider olan Ali İnci Başkanımızın eğitimci kimliği, eğitimci birikimi bize bütün kapıları açtı. Sempozyum süresinde Yeni Türkiye’nin en önemli aktörlerinden birisi olan Ali İnci’nin ufku, vizyonu bize güç verdi, heyecan verdi. Misafir hocalarımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyor, sempozyumun yararlı ve verimli geçmesini temenni ediyorum dedi.

Hedefimiz Dünya ile yarışmak

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci de konuşmasında, Bugün burada Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu ile alakalı ve bu çalışmayı bizlere başlatan Sakarya Üniversitesi Rektörüne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Biz Hendek Belediyesi olarak Sakarya Üniversitesi’nde değişik alanlarda birlikte projeler yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz. Bundan daha önce ülkemizin çözüm süreci ile alakalı Sakarya Üniversitesi “Bir Kardeşlik Hikayesi “ adı altında Ali Gaffar Okkan ile ilgili bir sempozyum düzenledik ve kitapçık haline getirdik ve tüm üniversitelerimiz ile emniyet müdürlerine gönderildi. Çok değerli bir kitap ve tüm üniversitelerin katkısı büyüktür.

Bu sempozyumda gördük ki, Şehit Emniyet Müdürümüz Ali Gaffar Okkan’ın şehadetinden sonra Diyarbakır’da doğan çocuklara ismi verilmiş. Bu Gaffar Okkan’ları sempozyum sayesinde tespit ettik ve Hendek’e getirdik. Yine SAÜ ile birlikte güneş enerjisi ile çalışan araç projesine destek verdik ve SAGUAR uluslararası yarışmalarda dereceye girdi.

Ayrıca SAÜ ile birlikte Sakarya’da eğitimi izleme projesine destek verdik. Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısıyım ve uluslararası çalışmalar yapıyoruz. Hendek Belediyesi Logomuzda da beş yıldızımız var ve hedefimiz Dünya ile yarışmak. Bunlardan bir tanesi de eğitimdir. Hendek Belediyesi olarak eğitime çok önem veriyoruz dedi.

Çalışmalarımız bakımından Üniversitemiz model olmuştur

SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas da bir konuşma yaparak, Üniversitemiz 1992 yılında kurulan bir üniversitedir. 80 bin öğrencimiz vardır. Yabancı öğrencilerimiz de vardır.  Çalışmalarımız bakımından Üniversitemiz model olmuştur.

Bu Sempozyumun düzenlenmesinde destek veren Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye teşekkür ediyorum. Artık bilgi çağındayız. Bu konuda yapılan son istatistiklerde dijital dünyada 2003 e kadar olan tüm bilgilerin bugün iki günde bir yenilendiği ifade ediliyor. Bu çalışmalarda dijital dünyayı, teknolojiyi ve bilişimi mutlak işin içine sokmak gerekir.

Bu konuda sözlükle ilgili mobil uygulamalar da eklenirse çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bizler artık tüm eğitim ve öğretimimizi gençleri anlayarak yönetmeye çalışan bir üniversiteyiz dedi.

Türkçe bizim için çok önemli

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş konuşmasında, Böyle önemli bir sempozyumun Sakarya’da yapılmasından memnuniyet duydum.

Sempozyumun düzenlenmesinde destek veren başta Rektörümüz, Hendek Belediye Başkanımız ve üniversitemizin birbirinden değerli akademisyenlerine ve teşrif eden bilim adamlarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bu birliktelik olmasaydı bu başarı olmazdı.

Türkçe bizim için çok önemli. Sadece bir dil olmanın ötesinde, kültürel coğrafyamızın da sınırlarını çizen, en önemli unsurlardan bir tanesidir. Türkçemize sahip çıkmak, Türkçemizi iyi kullanmak, Türkçemizin sırlarına vakıf olmak her aydın için temel şartlardan bir tanesidir.

İnşallah bu önemli toplantı Türkçenin sorunlarına çözüm getirme, Türkçenin daha güzel kullanımına vesile olma, Türkçenin daha çok kullanılabilmesine, daha çok kelime ile Türkçenin güzelliklerine vakıf olarak hayatın sürdürülebilmesine imkan sağlanmasını temenni ediyorum dedi.

“Sözlükçülük” bölümü açılmalı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. S. Mustafa Kaçalin açılış panelinde yaptığı konuşmada üniversitelerde “Sözlükçülük” bölümünün açılmasına önemine değindi. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Zülfikar’da Türkçe’nin yabancı kelimelerden arınmasına dikkat çekti.

Türk Dili Edebiyatı bölümleri kapatılmalı

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’de açılış panelinde yaptığı konuşmada, Sözlüklerimiz var ama sözlükçümüz yok. Bunun çözümü için Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini kapatmamız ve yeniden açmamız lazım. Açarken de Türk Dili Bölümü, Türk Edebiyatı Bölümü, Türk Halk Dili Bölümü ve Filoloji Bölümü olarak 4 farklı dalda açılmalı diye konuştu.

Program sonunda Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, 
TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr.Hayati Develi ve eski TDK Başkanı Prof. Dr. Hamza Zülfikar ‘a teşekkür plaketi verildi.


Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184