Yorgancılık Mesleğine nasıl başladığını anlatan Halim Erol (64), Mesleğe 12 Yaşında başladım çıraklık, kalfalık ve usta oldum derken halen devam ediyorum. Nenem Adapazarı’ndaki ustama benim bir uşağım var demiş bunu sana verelim demiş ben ne olduğunu bilmiyorum ben yorgancı diye gittim ustam hem yorgancı hem de işlemeci bende yorgancılıkla birlikte işlemeciği öğrenmiş oldum.
Yorgancı Halim Usta Hendek İlçesinin en eski yorgancılarından biri olduğunu belirtti ve Tozlu Cami’nin altındaki Hüseyin Ulusoy Ustamın yanında işe başladım Askere kadar onun yanında çalıştım.
Askerden geldikten sonra 1978 yılında Hendek’te dükkân açtım o gün bugün şükürler olsun devam ediyorum.
Çırak yetiştirdiniz mi?
Çırak yetiştirdim çok nerden bakarsan 5-6 çırak yetiştirdim ama hepsi fabrikalara girdiler bizim meslekte sigorta olmadığı için fabrikalara girdiler yorgancılık bitmek üzere şu anda emekli olup çalışanlar var bir iki tane gerisi yok çırak yetişmez gelmez herkes okuyor fabrikalara gidiyorlar fabrikalarda çalışıyorlar bize de ancak emekli olanlar dönüyorlar bir iki arkadaşla devam ediyoruz dedi.
Yorgancılık unutulmaya yüz tutmuş meslek
Unutulmuş diyelim artık elaman yetişmiyor son meslek sahibi bizleriz 50 yaşın altında meslektaşımız yok sayılır öyle tahmin ediyorum.
Yorgancılığın gerilemesinin sebebi nedir?
Yorgan her yerde satılıyor hazırlar çıktı fabrikasyon çıktı bizim zamanımızda yatak örtüsü yapıyorduk fabrika yoktu bütün bölgelere biz yapıp dağıtıyorduk şimdi marketler satmaya başladı fabrikalar çıkartmaya başladı bizde de mecbur bitmeye başladı bize ancak çok iyi yorgan istiyorum diyenler pamuktan isteyenler geliyor yoksa herkes elyaf yorganlara hücum etmiş durumda.
Hangi yorganlar sağlıklı?
Bizim yaptığımız yorganlar sağlıklı pamuktan yapıyorduk pamuk yargan hiç bir şeyi tutmaz yün ü hiçbir şey tutmaz sonradan elyaflar çıktı silikonlar çıktı millet yıkanır diye onlara döndü bence yanlış belki bizde iyi anlatamadık belki kendimizi deseydik ki millete pamuk şöyle şu böyle inanırlardı ama onların reklamları büyük fabrikalar reklam yaptıkça sattılar biz reklam yapamadık derdimizi anlatamadık bununda eksikliği var.
Yorgancılık yanında seccade ve kapitone
Yorgancılık yanında seccade ve kapitone işi de yapıyorum o iki işi yaptığım için ayakta duruyorum tek yorgancılık yapsam zor olur ayakta kalamayız Hendek’te Seccade işini bir tek ben yapıyorum o da bana artı bir katkı oluyor.
Yeni çırak yetiştirememek sizi üzüyor mu?
Yeni çırak yetiştiremiyoruz geldiği zaman ilk olara para konusu oluyor aylık almak istiyor bizimde öyle bir imkânımız yok biz öyle yetişmedik biz istiyoruz ki adam yetişsin ondan para kazanmaya başlasın öyle gelen bir çocuk yok okullar yükseldi bir çıraklık okulu gibi bir şey ihtiyaç var şu anda bir boşluk var yorgancı açısından ya halk eğitimler bu işe bir el atmalı yâda Devlet bize destek olması lazım neden yanımıza diyelim bir adam alacağız en azıdan sigortasını devlet karşılarsa o şekilde öğretebiliriz imkân sağlanırsa teşvik gibi bir şey olursa eleman yetişir bu şartlarla biz kişiye aylık veremiyoruz sigortasını yapamıyoruz yapamadığımız içinde gelip çalışmıyorlar.
Yorgancılıkta ne gibi yenilikler yaptınız?
Hendek’e geldikten sonra baktım hep kötü pamuklardan yorgan dikiliyor biz koza pamuk’u diyoruz iyi bir pamuk bunlardan yaptık modeller çıkardık derken güzel bir ortam yakaladık ama sonu da yorgancılıkta bitti o zamanlar ipek yorgan yapıyorduk her eve çeyiz için bir ipek yorgan isteniyordu ipek yorganda bir iki gün sürüyordu çok güzel oluyordu desen çıkıyordu şimdi ipek yorgan isteyen yok ipekli yoganı fabrikalar yapamaz ancak yorgancı bir kişi dikebilir hep döndü hazır işlere şu anda hep düz yorganlar dikiliyor ipekli yorganlar bitti.
Yorgancılıkla iki çocuk okuttum
İki Çocuk Babasıyım ikisini de yorgancılık yaparak büyüttüm ikisini de üniversiteye kadar okuttum ikisi de iş sahibi okuturken tabi ki sıkıntımız oldu ama o günler geçti çalışıyorlar tabi ki bizde mutlu oluyoruz.
Pandemi sizi nasıl etkiledi?
Genelde bir ara çok etkiledi şu anda biraz iyi millet yine yorgan alıyor düğünler devam etiği müddetçe biz iş yapmaya devam ederiz bizim işimiz düğünlerle alakalı düğünler durmaya başladığı zaman bize de yansıyor şu anda sıkıntı var dedi.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2021, 19:12