İşyeri Adında Türkçe Zorunlu Olsun

Büyükşehir Belediye meclisinde konuşan Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Türkçe’nin korunması ve yaygınlaştırılması adına işyerlerine Türkçe isim verilmesi zorunluğu ve farkındalık çalışmalarının yer aldığı 5 maddelik eylem planı önerisi sundu.

İşyeri Adında Türkçe Zorunlu Olsun


Babaoğlu, Tabelalar hiçbir bu kadar kirlenmedi dedi.

Meclis gündemine getirdi

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında Türkçe’nin korunması ve yaygınlaştırılması için meclise öneri sundu. Büyükşehir meclisinde konuşan Başkan Babaoğlu, dilin kültürümüz ve kimliğimiz açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Babaoğlu, Dil sadece bir anlaşma vasıtası değildir. Dilimiz aynı zamanda, kültürümüzün ve değerlerimizin nesilden nesile, kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan bir vasıtadır. Eğer bu vasıtayı koruyup geliştiremezsek bu topraklardaki hayatımızı sürdürme imkanımız yoktur. Daha önce bu topraklarda konuşulan birçok dil bu gün unutulup gitmiş; ölü diller, kayıp diller arasındaki yerlerini almışlardır. Hititçe, Firikçe, Sümerce, Urartu dili ve Likçe gibi. Hatta bunlara Rumca ve Yunanca’yı da ekleyebiliriz dedi.

Yabancılaşmak moda oldu

Mekan ve işyeri isimlerini kaybettiklerini anlatan Babaoğlu, Tabelalar hiçbir dönemde bu kadar kirlenmedi. Büyük şairimiz Yahya Kemal’in, ‘Türkçe ağzımda anamın ak sütü gibidir’ dediği, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ‘Türkçem benim ses bayrağım’ dediği Türkçemizi tabelalarda ve işyeri isimlerinde kaybediyoruz. Atalarımız bu toprakları bizlere vatan yaparken fethettikleri yerlerin isimlerini de Türkçeleştiriyorlardı. Nasıl mı? Sangarius’u Sakarya yaparak, Simirna’yı İzmir yaparak, İkoniya’yı Konya yaparak, Ayanikolala’yı İnegöl yaparak.Peki biz ne yapıyoruz. Şehrin dört bir yanı yabancı işyeri isimleri ile doldu. Hatta işyerlerine yabacı isim vermek günümüzde moda oldu. Avrupa’da gurbetçilerimiz açtıkları işyerlerine Türkçe isimler vererek dilimize sahip çıkarken, bizim buradaki duyarsızlığımızı nasıl izah edeceğiz diye konuştu.

Dilimizin ve milletimizin itibarını korumak, tabela ve işyeri isimlerini Türkçeleştirmek amacı çalışma içinde olduklarını söyleyen Başkan Babaoğlu, meclise 5 maddelik öneri sundu.

İşte o öneriler

1- Bu konuda önce kamuoyunu bilgilendirecek ve bilinçlendirecek toplantı ve duyurular yapmak,
2- Görüntülü ve yazılı medyanın desteğini sağlayacak girişimlerde bulunmak,
3- SAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri ile iş birliği yapmak,
4- Büyükşehir Belediyesi olarak, "Kamuya Açık Alanlarda İlân, Reklâm ve Tabela Yönetmeliği" hazırlayarak bu konuda yasal hazırlık yapmak,
5- Hukukî bir engel yoksa, İlçe Belediyelerinin elinin güçlenmesi için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verirken Büyükşehir Belediyemiz tarafından, konu ile ilgili hazırlanacak yönetmeliğe “İş Yeri adının Türkçe olması” hususunda bir madde ilâve edilmesi.


Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2019, 16:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184