HENDEK’TE TESİS PROJESİ ASIRLIK AĞACA GÖRE YAPILDI

Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Dr. Rüstem Keleş, “Güzel bir proje ortaya çıkardık. Hem tesisimiz arzu ettiğimiz lokasyonda projelendirildi, hem de yaklaşık 300 yıllık çınar ağacımızı tek bir zarar vermeden korumuş olduk” dedi.

HENDEK’TE TESİS PROJESİ ASIRLIK AĞACA GÖRE YAPILDI


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Hendek Uludere İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, proje ile bölgede bulunan mahallelere Uludere’nin birinci sınıf içmesuyunu ulaştıracaklarını söylerken, proje bölgesinde bulunan çınar ağacının ise koruma altına alındığını, projenin asırlık çınara göre revize edildiğini, çevreyi koruma noktasında çok hassas hareket ettiklerini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü ekipleri ise asırlık çınarın bakım işlemlerini gerçekleştirdi.

 

Korumak zorundaydık

Hendek Uludere Bölgesi’nden uzun zamandan beri yüzeysel suyu alarak Hendek’in kuzey bölgesinde bulunan 24 mahalleye verdiklerini söyleyen Dr. Rüstem Keleş, “Bu mahalleleri besleyen ana kaynağımız burası. Yağmurlu havalarda zaman zaman bulanma sorunu yaşanıyordu. Bunun giderilmesi ile ilgili bir arıtma tesisi projelendirdik. Kot olarak da cazibe ile su verebilmek için bu bölgeyi belirledik. Bölgede yaklaşık 300 yıllık bir çınar ağacımız var. Hem kot olarak hem lokasyon olarak tesisi burada yapmak zorunda kaldık. Fakat çınar ağacını da özellikle su ve çevre ile ilgilenen bir kurum olarak korumak zorundaydık” diye konuştu.

 

Çınarın bakımı yapıldı

Dr. Rüstem Keleş, “Arkadaşlarımıza hem çınar ağacının korunması hem de bölgedeki mahallelerin içmesuyu ihtiyacını karşılayacak arıtma tesisi ile ilgili talimat verdik. Güzel bir proje ortaya çıkardık. Hem tesisimiz arzu ettiğimiz lokasyonda projelendirildi, hem de yaklaşık 300 yıllık çınar ağacımızı tek bir zarar vermeden korumuş olduk. Çınar ağacını yakından incelerseniz içinin oyuk olduğunu göreceksiniz. Zaman zaman insanların çeşitli vesilelerle sığındığını, hatta ateş yaktığını gördük. Biz projemizle hem bu ağacın yangından ve çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmesini engellemiş olduk hem de bakımı yapılmış oldu.”

 

SASKİ duyarlılığı

Keleş sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Yaklaşık 2,5 milyonluk projemizle bölgedeki mahallelerimize pırıl pırıl arıtılmış Uludere suyunu inşallah ulaştırmış olacağız. Projemiz kısa süre içerisinde tamamlanmış olacak. Çevrelediğimiz koruma bandıyla arıtma tesisimizin ve çınar ağacımızın çok uzun yıllar ayakta kalmasını sağlayacağız. Doğal varlıklarımızı hassasiyetle korumak konusunda maksimum gayret göstermemiz gerekiyor. Bu varlıklarımız tüm insanlığın, tüm canlıların mirası. İnşallah hem bölgemize, hem ülkemize güzel bir örnek olur. Bizim ecdadımız bu tür doğal güzellikleri ve varlıkları koruma noktasında çok büyük çabalar göstermiş. Bizim de hem su kaynaklarımızı hem çevremizi korumak için planlarımızı bu hassasiyetle yapmamız gerekiyor. Biz SASKİ olarak gerek Sapanca Gölü, gerek diğer su kaynaklarımız konusunda bu duyarlılığı hep gösteriyoruz.”


Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 15:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184