Fındık Üreticilerinin Talepleri Hendek’te Görüşüldü

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Hendek Ziraat Odasında düzenlendi.

Fındık Üreticilerinin Talepleri Hendek’te Görüşüldü

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Hendek Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, Ferizli Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Eren, Erenler Ziraat Odası Başkanı Lütfü Akbıyık, Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, Kaynarca Ziraat Odası Başkanı, İbrahim Çakar ve Karapürçek Ziraat Odası Başkanı Zekeriya Yıldırım katıldı.

İlçe Ziraat Oda Başkanlarının bir araya geldiği toplantıda Sakaryalı fındık üreticilerinin TMO'dan 2024 yılı için 145-160 TL/KG arasında bir fındık alım fiyat talep edildiği açıklanırken, fındık işçileri için yevmiye ücretlerinin 800 TL, Fındık patoz makinesi ücretlerinin ise 2500/saat talep edildiği belirtildi.

 Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulumuzun aldığı karar gereği, geçtiğimiz hafta başından itibaren Ziraat Odalarımızın Yöneticileri ve Personelleri fındık üreticilerimizle yüz yüze ve telefonla görüşerek, Toprak Mahsulleri Ofisinin 2024 yılı Fındık Müdahale Alım Fiyatı olarak açıklamasını istedikleri fiyatı sordular.

 Fındık Üreticilerimiz, yaptıkları fındık üretim faaliyetinin kendileri için bir ekonomik faaliyet olduğunu, bu üretim faaliyetinden elde edecekleri kazanç ile yaşamlarıyla ilgili ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir elde etmek istediklerini, bu sebeple de özellikle Ülkede ki enflasyon dikkate alınarak Fındık Müdahale Alım Fiyatının tespit edilmesini talep etmişlerdir. Üreticilerimizin bir kısmı Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı gibi %70’lerin üzerinde enflasyon olduğunu söylerken, bir kısmı da yaşamsal ihtiyaçlarına ilişkin enflasyonun %100’lerde olduğunu ifade etmişlerdir. Üreticilerimiz 2024 yılı Fındık Müdahale Alım fiyatının da bir önceki yıla göre, hissettikleri enflasyon oranında arttırılarak açıklanmasını istemişlerdir. Yapılan görüşmeler sonrasında, Fındık Üretimi yapılan ilçelerin Ziraat Odaları, üreticilerin açıklanmasını bekledikleri ortalama fındık fiyatını tespit etmişler ve bugün Hendek Ziraat Odasında yaptığımız İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına sunmuşlardır. Üreticilerimizin beklentileri üreticiden üreticiye farklı fiyatlarda olmakla birlikte, fındık üreticileri 145 TL/KG ile 160 TL/KG arasında bir fiyatın Müdahale Alım Fiyatı olarak açıklanmasını istemişlerdir. 

 Sakaryalı fındık üreticileri 2024 yılı Fındık Müdahale Alım Fiyatı olarak TMO’nun kilogram başına 145 TL ile 160 TL arasında bir fiyat açıklamasını istemektedirler.

 TMO tarafından açıklanacak, 2024 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar, alım şartları ve kriterleri de üretici lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir.

 TMO’nun bu yıl da müdahale alımı sırasında Karasu, Kocaali, Akyazı, Hendek, Ferizli, Erenler, Adapazarı ilçelerinde alım noktaları oluşturarak, günlük ve toplam alım miktarlarıyla piyasaya etki edecek alım politikası uygulamasını beklemekteyiz. 

2024 yılı Fındık hasat sezonunda geçici tarım işçilerine ödenecek olan günlük Fındık toplama ücreti ile ilgili üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda tespit ettiğimiz ortalama Günlük Yevmiye Tavsiye Fiyatımız 800 TL’dir.

Üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanacak Müdahale Alım Fiyatının ve piyasa fiyatlarının beklentileri doğrultusunda olması halinde bu ücretlerin yukarı yönlü revize edilebileceğini de belirtmişlerdir.  Fındık fiyatlarının üreticilerimizin beklentileri doğrultusunda oluşması durumunda Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak belirlemiş olduğumuz Günlük Fındık Toplama Yevmiye Tavsiye fiyatı da yukarı yönlü revize edilecektir.

2024 yılı hasat sezonunda uygulanacak olan Patoz Tavsiye ücreti de 2500 TL/SAAT’tir. 

2024 yılı Fındık Hasadının Ülkemiz ve üreticilerimiz için kazançlı ve bereketli olmasını diler, saygılar sunarız.       

  Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı        

  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Köylü
Köylü - 2 ay Önce

Fındığın fiyatı 4 dolar olarak sabitlenmesi gerekir.

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184