Fındık Tarımında Mevsimlik İşçiler İçin Çalışmalar Başladı.

Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu fındık sezonunda oluşabilecek sorunların çözümüne yönelik eylem planlarını hazırladı.

Fındık Tarımında Mevsimlik İşçiler İçin Çalışmalar Başladı.

Eylem planının amacının; mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmaların yanında, tarımsal üretim kapasitesinin korunması ve artırılması çalışmalarını da içerdiği paylaşıldı.

 Eylem planları kapsamında gezici fındık işçilerinin; ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik,  çalışma ve sosyal güvenlik sorunlarına yönelik tedbirler belirlendi.

Düzenlenen toplantıda, çocukların kötü çalışma ve yaşam koşullarına maruz kalmalarını önlemeye yönelik çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarına da devam edileceği açıklandı. Ayrıca, yabancı işçilerin mevsimlik tarımda çalıştırılmalarının da yasak olduğu, şayet ihtiyaç duyulması halinde ise İŞKUR’dan geçici muafiyet belgesi almalarının gerektiğine yer verildi.

Amacımız, güvenli ve verimli bir sezon geçirilmesi 

Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu, Vali Yardımcısı Mustafa KUTLU başkanlığında toplanarak, fındık hasadı sırasındaki geçici tarım işçilerinin sorunlarına yönelik eylem planlarını değerlendirdi. Toplantıya, ilgili kurum ve kuruluş yöneticileri ile Ziraat Odası ve muhtarlar federasyonu temsilcileri katıldılar. Yapılan değerlendirmelerde, işveren, aracı ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların öncelikle izleme kurullarında çözümlenmesinin sağlanacağına yer veridi.

Vali Yardımcısı KUTLU; “fındık hasadı sezonunda her yıl doğu ve güneydoğu’ dan aileleri ağırlamaktayız. Alınan tedbirlerle İlimize gelen fındık tarımındaki mevsimlik işçilerin korunması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda emniyet, jandarma ve diğer ilgili kurumların koordinasyon içinde çalışarak, kazasız güvenli ve verimli bir sezon geçirilmesi için Cumhurbaşkanlığımız Genelgesi doğrultusunda kurumlar arası görev dağılımları yapılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Eylem planları ile gereken tedbirler belirlendi

Kurulda yapılan görüşmeler sonucu alınan tedbirler ve Kurumlar arası görev dağılımları belirlenerek karara bağlandı. Alınan tedbirlerden bir kısmı; geçici yerleşim alanlarının sel ve su baskını gibi doğa olaylarından olumsuz etkilenmeyecek uygun yerlerden seçilmesi, İl Sağlık Müdürlüğünce mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sağlık kontrolleri için mobil sağlık ekiplerinin oluşturulması olarak belirtildi. Bunun yanında, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce çocuklar için eğitim ve sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi, emniyet ve jandarma birimlerince mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yolculuk yapabilmesi amacıyla trafik denetimlerinin artırılması ve diğer tedbirlerde paylaşıldı. 

Ayrıca, geçici yerleşim alanlarının korunmasına ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler, emniyet birimlerince gece ve gündüz düzenli aralıklarla güvenlik amaçlı devriye faaliyetlerinin de yürütülmesine karar verildi.

Çocuk İşçiliği ile mücadele de tedbirler kapsamında…

Eylem planları kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da geçici tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitimlerinin ve gelişimlerinin desteklenerek çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi çalışmalarına devam edileceği açıklandı. Bunun yanında, çocukların fındık hasadından uzak tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan faaliyetler, yardım ve destek çalışmaları görüşüldü. Bilindiği üzere, gelişmiş ülkelerde ihraç edilen malların bir kısmı bu ülke vatandaşları tarafından çocuk işgücü ile üretilmeleri nedeniyle boykot edilmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülke bu konuda gereken hassasiyeti göstererek çocuk emeği istismarının önüne geçmek için tedbirler almakta ve çalışmalar yapmaktadır.

Çocuk işçiliği ile mücadele için, halk eğitim müdürlüklerimiz tarafından kurslar, sosyal etkinlik ve spor aktivitelerinin yapılması,  sivil toplum kuruluşları ve vakıflar tarafından kıyafet, kırtasiye malzemesi dağıtılarak çocukların eğitimlerine destek olunması planlandı. Ayrıca, hasattan uzak tutulması ve güvenli alanlarda kalmalarını sağlayacak farkındalığın artırılmasına yönelik tedbirlere yer verildi.

Yabancı tarım işçilerine muafiyet belgesi

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin KAYA, fındık hasadında izinsiz yabancı işçiler için uygulanan mevzuat ve çalışan yabancılara muafiyet belgesi tanımlama koşulları hakkında kurulu bilgilendirdi. Bu kapsamda, yabancıların tarımda mevsimlik işçi olarak çalışma izni olmaksızın bir takvim yılında en fazla 90 gün süreyle çalışabilecekleri ancak, konuya ilişkin İŞKUR’ dan muafiyet belgesi almalarının gerekli olduğunu ifade etti. Bahçe sahiplerinin yabancı işçi çalıştırmak istemeleri durumunda, çalışma izni muafiyet belgesinin alınması gerektiği hatırlatıldı.

Düzenlenen toplantıda kurum ve kuruluşlar mevsimlik tarım işçilerin çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Sakarya Valiliği

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184