Hendek’in uzak Mahalleleri olan Dikmen, Aksu, Göksu, Kurtuluş, Kadifekale, Güneyköy ve Yeniyayla Mahallelerinde dağ çileği hasadı başladı.
Geçtiğimiz yıllarda birçok alanda kullanılan dağ çileği artık çoğunlukla reçellik toplanıyor çünkü uzak Mahallelerin önemli gelir kaynağı olan dağ çileği üretimi her yıl azalıyor.
Yaklaşık beş yıl önceki üretime göre %80-90 düşen dağ çileğine alıcı bulmakta zorlanılırken, bahçelerinde dağ çileği hasadı yapan köylüler ürünlerini satmakta zorluk çekiyor.
Doğal çilek reçeli
Yüksek kesimlerde dağ, orman ve bahçelerden toplanan dağ çileğinin kilosu 35-37 TL arasında değişirken, reçellik çileğin kilosu ise 45-50 TL civarında.
Geçtiğimiz yıllara göre üretimde düşüş olduğunu fakat üretimin az olması nedeniyle fiyatların iyi olduğunu belirten Vatandaşlar, günlük bir kişinin ortalama 5-6 kg civarında çilek toplayabildiğini belirterek dağ çileği üretiminin önemli bir gelir kapısı olduğunu fakat dağ çileğine gereken önemin verilmediğini dile getiriyorlar.
Dağ Çileğinin Faydaları
* Dağ çileği içindeki C vitamininden aldığı güçle antioksidan özellikler gösteriyor, bu antioksidan özelliklerin cilt sağlığımızı desteklediği söyleniyor.
* Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıkların oluşum hızını yavaşlatan dağ çileği, var olan kırışıklıkların da görünürlüğünü en aza indiriyor.
* Cildin temizlenmesini sağladığından ışıl ışıl, sivilcesiz bir görüntü sağlıyor.
* Yine antioksidan özellikleri sayesinde dağ çileği gripten kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskimizi azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
* Dağ çileği, özellikle ağız içinde yaraların oluşmasına neden olan birçok virüse karşı vücudumuzu koruyor.
* Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan dağ çileği, bu sayede damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi birçok kalp ve damar hastalığından da vücudumuzu koruyor.
* Hazımsızlık, mide ağrısı gibi çeşitli sindirim problemleri yaşayanlara iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
* Diğer birçok meyveye göre düşük bir şeker oranına sahip olduğundan diyetleri destekleyici bir özelliği de bulunuyor. Özellikle kurutulmuş dağ çileğinin ara öğün olarak tüketilebileceği söyleniyor.
* İshale iyi geldiği ve idrar söktürücü özellikleri bulunduğu da biliniyor.
* Dağ çileğinin bilinen ciddi bir zararı, yan etkisi bulunmuyor.