Lila renkli çiçekleriyle göze hoş gelen ve baharın müjdecisi bir bitki olan Kaldirik otu Hendek’in yüksek kesimlerinde toplanmaya başladı.
Yabani olarak yetişen ve oldukça şifalı bir bitki olan kaldirik otu Ülkemizde “Kalındirek” ve “Hodan” isimleriyle de bilinir, metabolizma açısından oldukça faydalıdır.
Şifa kaynağı olan Kaldirik bitkisinin toplamasının tam zamanı olduğunu belirten Hanımlar, kaldirik bitkisinin tazeyken toplanması makbuldür. Haşlanması kolay olması için sertleşmeden toplanır, 10-15 gün sonra sertleşir dediler.
Kaldirik otu nerelerde yetişir?
Günümüzde doğal ürünlere ilginin artması ile oldukça rağbet gören kaldirik, Karadeniz’de “Kaldirik otu”, “Tamara otu” olarak da bilinir. Genellikle bahar aylarında ormanlık ve yüksek alanlarda yetişen baharın habercisi kaldirik otu, ormanlarda, dere kenarlarında ve yol kenarlarında da bulunmaktadır.
Kaldirik otu nelere iyi gelir?
Çeşitli yemekleri yapılan kaldirik otu, aslında bir şifa kaynağıdır. Aralarında kanser, iltihaplanma gibi çok sayıda hastalığın dermanı olan kaldirik oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır.
İyi bir idrar söktürücü olan kaldirik, idrar yollarını açar, temizler. Özellikle sigara içenler için iyi bir balgam söktürücü olan bu bitki, boğaz-bademcik iltihaplarına iyi geldiğine inanılır. Ayrıca müzmin öksürük içinde faydalı etkileri vardır. Ter atıcıdır. Depresyona iyi geldiği yüzyıllardır bilinmektedir.