Fındık sezonu bitti...

2015 yılı fındık sezonu sona erdi. Geçtiğimiz yıla göre bazı bölgelerde rekolte yüksek, bazı bölgelerde ise düşüktü. Bu yıl havanın yağmurlu gitmesine rağmen çoğu kesimlerde randıman maalesef düşük oldu. Peki bu durumun farklı sebepleri var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?

Öncelikle fındık bakımı nasıl olur? Bunu bilmek ve öğrenmek gerekir. Çoğu fındık üreticisi şehirlerde yaşıyor. Abartmış olmayalım, sezondan sezona bahçeye giren üreticilerimiz mevcut. Fındığın bakımı nasıl yapılır, hangi gübre kullanılır, kireç atılması gereken bahçeler nasıl tespit edilir? Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğü' nün kış aylarında, mahallelerde eğitim çalışması yapması ve böylelikle fındık üreticisini bilinçlendirmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Neden kış aylarında? diye bir soru işareti kafalarda oluşabilir. Bilhassa ilçeye uzak mesafedeki mahallelerimizde yağmur ve kar yağdığı zaman, üreticinin daha fazla boş vakti olmaktadır.

1. Fındık Bakımı
2. Gübreleme
3. İlaçlama

Yukarıda belirttirdiğim 3 konu fındık bakımında çok önemlidir.

Fındık Bakımı: Bir fındık ocağında kaç dal kalmalı, fındık ocağında gençleştirme yapmak için kaç tane filiz bırakılmalı? Fındık ocakları arasında ne kadar mesafe olmalı? Bu hususlar en başlıcaları. Öncelikle arazinin yapısı dikkate alınmalıdır.Bir fındık ocağında tavsiye edilen 5-6 adet verimli dal bırakılmasıdır.Bölgemizde kar yağışının fazla görülmesi nedeniyle kırılabilecek dalların yerine fındık ocağında 2-3 adet genç filiz bırakmak faydalı olacaktır.Fındık ocakları arasındaki mesafe ise  3-3.5 metre olmalıdır.(Rahat bir şekilde dal çekip,fındık toplayabilmek için.

Gübreleme: Falancanın bahçesine iyi gelen gübre benim bahçeme de iyi gelir düşüncesini kafamızdan atalım.Bu bahçeler aynı rakımda olabilir fakat toprak farkı vardır.Bunun için de muhakkak toprak analizi yaptıralım ki doğru gübreleme yapma olanağımız olsun.

İlaçlama: Nasıl yapılır, hangi mevsimde ilaç atılması gerekir? Muhakkak İlçe Tarım Müdürlüğü' ne danışalım hatta ziraat odalarımız mevcut, tarım mühendislerimiz var ilaç konusunda sizlere yardımcı olacaklardır muhakkak.Her konuda uzman kişilere danışalım.


Yukarıda saydıklarımı yapan fındık üreticilerimiz muhakkak emeklerinin karşılığını alacaklardır.Bir de dikkat etmemiz gereken bir konu daha var. O da fındık mahsulümüzü harmandan kaldırdığımız zaman yapmamız gereken!


Uzmanlar uyarıyor "İhtiyacınız kadar fındığı satın. Emanete fındık vermeyin!" Üretici emanete fındık verirse ne olur? Tüccar fındığı alıp fabrikaya teslim eder, piyasadan istediği kadar fındık topladığı zaman fiyatlar yerinde sayar. Sen zaten fındık teslim etmişsin fiyat bekliyorsun. Artık yükselmesi biraz zor gibi görünüyor.

Tabi ki fındık mahsulünü herkesin elinde tutması, depolaması biraz zor olabilir. Fakat arz talep meselesi. Fındığı piyasaya erken sürmezsen, uzmanların dediği gibi ihtiyacın kadar fındık satarsan, emanete vermezsen fiyatların biraz daha artma ihtimali doğuyor. Emanete teslim ettiğin zaman  pazarlık etme imkanın maalesef kalmıyor.


Dedim ya depolama zor olabilir, fındık üreticisinin büyük bir kesimi ilçe ve büyükşehirlerde yaşıyorlar,  her üretici ihtiyacı kadar fındık satarsa piyasada fiyatların biraz daha yükseleceği kanısındayım.


Bizim yaptığımız sadece bir tavsiyedir. Üretici tabi ki işini bizden daha iyi bilir!


Fındık üretiminin her aşamasında dikkatli olalım, muhakkak uzman görüşüne başvuralım; bakım, gübreleme ve ilaçlamaya dikkat edelim ki daha kaliteli ürün üretebilelim.

Hoşçakalın...


YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet
ahmet - 9 yıl Önce

ziraat odasınıda işin içine alsaydın çok daha doğru olacaktı.
kadir kardeşim birde şu hendek ziraat odasını masya yatırsan, yapılanları, yapılmayanları orgulasan ne dersin

banner83

banner184