Fındıkta Mevsimlik İşçiler İçin Hazırlıklar Başladı

Mevsimlik tarım işçilerinin bulundukları illerden başka illere gidişlerinde yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi ve mevsimlik tarım işçileri faaliyetlerinin planlanması için oluşturulan Koordinasyon Kurulu Vali Yardımcısı Selda Dural başkanlığında toplandı.

Fındıkta Mevsimlik İşçiler İçin Hazırlıklar Başladı

Toplantıda, üretimin korunması ile verimli, huzurlu ve sorunsuz bir sezon geçirilebilmesi için hasat öncesi alınması gereken tedbirler değerlendirildi.

Koordinasyon kurulu, Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl AFAD

Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığından ilgili Başkan, İl Müdürü ve yöneticilerin katılımları ile gerçekleştirildi. 

 Fındık hasadının verimli, huzurlu ve sorunsuz geçmesi için yeni tedbirler alındı

Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındık tarımı için her yıl genellikle Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa illerinden yaklaşık 22.000 mevsimlik işçi ve ailesinin ilimize geldiğini hatırlattı. 

 Sakarya’da toplam tarımsal alanın %33’ünde fındık üretimi yapılmakta olduğunu belirten Vali Yardımcı Selda Dural; “İlimizde fındık tarımının vazgeçilmezi durumunda olan mevsimlik tarım işçilerini misafir olarak ağırlıyoruz.  Fındığın dalda kalmaması, üretiminin korunması ve sürekliliği için mevsimlik tarım işçilerine önemli derecede ihtiyaç duyulmaktadır. Kamu yönetimi ve Koordinasyon Kurulu olarak, sürecin desteklenebilmesi, verimli, huzurlu ve sorunsuz bir sezon geçirilebilmesi için, hizmetine ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları sürece dâhil edilerek, imkânlar ölçüsünde yeni tedbirlerin alınması sağlanmış, planlamalarda yapılmıştır” ifadesinde bulundu. 

 Kamu Kurumları, hizmetleri ile tarım işçilerinin yanında…

Kurulda yapılan görüşmelerde, mevsimlik tarım işçilerinin beraberinde çocuk ve yaşlılarını da getirmek durumunda kalabildikleri belirtilmiştir. Koordinasyon Kurulu, tarım işçileri ve beraberindeki aileleri için; eğitim, sağlık, barınma, güvenlik ve soysal hizmetlerinin de iyileştirilmesine yönelik planlamaları değerlendirmiştir.

 Diğer taraftan, Koordinasyon Kurulu önceki planlamaları güncellenmiş ve ilave tedbirler karara bağlanmıştır. Alınan kararlardan bazıları; çocukların tarladan uzak tutulmaları için, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullarda çocuklara yönelik eğitim, sosyal etkinlik ve aktivitelerin düzenlemesi, yaşlılar için Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilmesi gibi birçok tedbiri içermektedir.  

 Diğer taraftan, İl Sağlık Müdürlüğünün mobil sağlık ekipleri oluşturarak, tarım işçilerinin sağlık taramalarını yapması ve çocuk gelişimlerini takip etmeleri, Belediyelerin geçici yerleşim yerlerinde gerekli temizlik, ilaçlama ve su temin edilmesi çalışmaları yapması, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından işçilerin göç döneminde yolculuklarını güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli tedbirleri alması, karara bağlanan hususular arasında yer almıştır. 

Mevsimlik tarım işçilerine yönelik yapılan toplantı, birçok kamu kurumunun süreçte görev alması ve eylem planlarının kabulü ile sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184