Hendek Özel Eğitim Okul Müdürü Orhan Karagözlü 2 Nisan Otizm farkındalık günü için yaptığımız söyleşide Otizmi değerlendirerek yapılan özel eğitimler ve faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Karagözlü sözlerinde ‘’Dünyada ve Türkiye’de sayısı gittikçe artan Otizm Spektrum Bozukluğuna ilişkin farkındalığın sağlanması büyük önem taşımaktadır. Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireyler de diğer engel gruplarında olduğu gibi bağımsız olarak toplumsal yaşama katılımda çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Ülkemizde otizm tanısı alan birey sayısının artmasına bağlı olarak otizmli bireylerin ve ailelerinin artan ihtiyaçlarına dikkat edilmesi ve duyarsız kalınmaması gerekmektedir.
Otizm genellikle üç yaşından önce başlıyor ve ömür boyu sürüyor. Sosyal etkileşim ve iletişim sorunları yaşatan otizm, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.
Eğer çocuğunuz, Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa,
Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.
Yakın dönem araştırmaları Otizmin yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır.
Erken teşhis ve tedavi otizmli çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olur. Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmektir. Otizm belirtileri ve davranışları farklı durumlarda olabilir ve yoğunlukları değişebilir. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebilir. Bu nedenlerden dolayı tedavi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenlenir. Otizmli çocuklar genellikle çok iyi yapılandırılmış ve kendilerine özel tedavilere iyi reaksiyon verirler şeklinde konuştu.
Yeni açılan Okul hakkında da bilgiler veren Karagözlü “Okulumuz 2016 Aralık ayında faaliyete başlamıştır. Şu an 70 öğrenci ve 29 öğretmen ve 6 rehber personelle öğrenci ihtiyaç ve gereksinimlerine uygun çalışmalar yapılmaktadır. Okulumuzda 15 derslik 3 atölye, 2 hobi sınıfı, 1 beden eğitimi sınıfı, bir de bireysel davranış değiştirme (UDA) sınıfımızla çalışmalar yapıyoruz. Öğrenci ihtiyaçlarına göre planlanmış spor, müzik, el sanatları boyama çerçeve üretimi keçe çalışmaları gibi pek çok alandaki faaliyetlerle günlük yaşam becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunulmaktadır. Bizlere bu imkânları sağlayan devlet büyüklerimize, İlçe Kaymakamımız, ilçe milli eğitim müdürümüze Tüm Siyasi Partilere verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.