Hendek Eğitim Fakültesinde Akreditasyon Süreci Tamamlandı
Sakarya Üniversitesi Hendek Eğitim Fakültesinde 6 programın akreditasyon süreci tamamlandı.
EPDAD (Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) başvurusunu 2014 yılında yapan SAÜ Hendek Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi, Türkçe, Sınıf, Okul Öncesi ve İlköğretim Matematik öğretmenlikleri ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinin akreditasyon sürecini tamamladı.
Akreditasyon serüveni 2014’de başladı
SAÜ Hendek Eğitim Fakültesinin akreditasyon alanında uluslararası ilk adımı CAEP (Council for the Accreditation of Educator Preparation) ile atılırken, CAEP başvurusu ve ön değerlendirme sonucunda gelen “yerel bir birim tarafından akredite olunması” sonucunun iletilmesinin akabinde, fakültenin 2014 yılı Haziran ayı itibariyle EPDAD başvurusu yapılmıştı. Bu doğrultuda ilk olarak Fen Bilgisi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programları, Nisan 2018 tarihinde saha ziyareti ve Mart 2020 tarihinde gerçekleşen ara değerlendirme ziyaretleri sonucunda 4 Mayıs 2023 tarihine kadar (2+3) 5 yıl süre ile akredite edildi. Devamında Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği programlarında EPDAD sürecine başlayan ve Aralık 2019 tarihinde saha ziyaretini tamamlayan fakülte, bu programlarını da 3 yıl süre ile akredite ettirerek böylelikle 6 programının akreditasyon sürecini tamamlamış oldu.
Kalan 4 programda çalışmalar sürüyor
Hendek Eğitim Fakültesi olarak dünya standartlarında eğitim hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Hendek Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Karahan, bu doğrultuda uluslararası ve ulusal kapsamda akredite kurumları ile etkileşimde bulunduklarını kaydetti. SAÜ Hendek Eğitim Fakültesinin Türkiye’deki eğitim fakülteleri arasında EPDAD başvurusu yapan ve program bazında akredite olan ilk fakülte olduğuna işaret eden Dekan Karahan, günümüzde üniversitelerden uluslararasılaşma, küresel rekabet, üniversite sıralamaları, nitelikli işgücü sağlama ve dijital dünyaya uyum gibi birçok konuda standartlar beklendiğini, bu standartları ise akreditasyon kurumlarının değerlendirdiğini aktardı.
Akreditasyonun öğretmen yetiştirme alanında da bu standartları yerine getirmedeki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Karahan, Fakültemiz 3 bin 356 öğrencisi ile 10 lisans programı içerisinden 6 programının akreditasyon çalışmalarını titiz bir şekilde tamamlamıştır. Diğer programlarımızın akreditasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu süreçler fakültemiz için sadece bir başlangıçtır. Ulusal akredite süreçlerinin akabinde, misyonumuz ve vizyonumuzun gerektirdiği şekilde, uluslararası akreditasyon süreçlerimizi devam ettirmek öncelikli planlarımız arasında yer almaktadır dedi.
Türk öğretmen eğitimi akreditasyon modeli ile öğretmen eğitimi niteliğinin artırılması ve bu eğitimin sürekli bir iç ve dış denetim ile sistemli olarak geliştirilmesinin amaçlandığını belirten Dekan Karahan, bu sayede öğretmen eğitimi niteliğinin güvence altına alınmasının ve eğitim fakültelerinin hizmet sunduğu veliler, öğrenciler, okullar gibi kesimlere öğretmen eğitiminin belirli standartlara dayalı olarak yürütüldüğünün güvencesinin verilmesinin amaçlandığını kaydetti. SAÜ’nün Avrupa EFQM Mükemmellik, Mükemmellikte Süreklilik, Ulusal Kalite gibi birçok ödüle sahip olduğunu anımsatan Karahan, Eğitim Fakültesinin de üniversitenin temel değerleri kapsamında değerlendirme süreçlerini titizlikle yürüttüğünü, bu süreçte yoğun, kapsamlı özverili çalışmaları dolayısıyla tüm öğretim elemanlarına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2020, 14:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bilgi alabilirmiyim