İlçemizde de üç tane yayla var. Şenlik olarak bu sayı biraz daha yükseliyor 6-7’ye çıkıyor fakat yaylacılık Dikmen Yaylası, Çiğdem yaylası (Akyazı Dokurcun ile ortak kullanılıyor) ve beş oluk yaylası.
Geçtiğimiz yıl Dikmen yaylasının 106. Yayla şenliği, Çiğdem Yaylasının da yanılmıyorsam 32. si yapıldı.
Bu vesileyle Hendek Belediyesi’nin kuruluş tarihi 1907 Dikmen Köyünün Kuruluş tarihi ise 1908 yılına dayanır. He diyeceksiniz bu tarihlerden bize ne, Sakarya’nın vilayet olma tarihi 1954 dür. Tarihleri bilmemiz gerekir ki fikir yürütmemiz kolay olsun.
Diğer yayla tarihlerini pek bilmem, bilmediğim içinde diğer bölgelerle ilgili yorum yapmam çokta doğru olmaz ama Hendek Dikmen Yaylasını ve tarihini iyi bilirim. Köy kurulmadan da önce yaylacılık yapılırmış. Dikmen Yaylasında atalarımız Karasu taraflarından gelir bu yaylada yaylacılık yaparlarmış.
1908 yılında Hendek Dikmen Köyü Kurulmuş (Bugün mahalle oldu) bu yıl yayla şenliğinin 107. si yapılacak ve bu yaylada Dikmenliler kiracı durumuna düşmek üzereler.
1927 de Eskişehir’de bu yayla için mahkeme görülmüş ve o günlere ait krokiler mevcut. Köy kurulduğundan da önce buralarda yaylacılık yapılmış. 106 yıldır şenlikler yapılıp kültürlerini yaşatıyorlar. Bu yaylaya 1991 yılının sonbaharında elektrik bile verilmiş. Her nedense 1993 yılında geçen kadastro Hendek ilçemizden bile bakılınca tepesi çıplak bir şekilde görünen Dikmen Yaylasını Orman yapıvermiş, Yaylada evler var görmemiş. Bu evlere elektrik bağlanmış ya arkadaş, burada bir rant mı var? 100 yıldır kullanılan Hendek Dikmen Yaylası orman yapıldı.
Ortada bir hata var ama buna sahip çıkacak kimse yok. Uzun yıllardır bu insanlar mahkeme görüyorlar. Geçmiş yıllarda buranın mahkeme kararıyla yayla olduğu tescillenmiş, hatta rahmetli fotoğraf sanatçısı Hüsnü Gürsel’in Dikmen Yaylasıyla ilgili fotoğraflarını Sakarya üniversitesinin web sayfasında görmüştüm. Bu kadar kanıt varken Dikmen Yaylasındaki evlerden burada işgalcisin diye 2011 yılından önce yapılanlardan kira isteniyor halen aklım ermiş değil.
Bu yaylaları kullanan insanların kültüründe var yaylacılık ve vazgeçmezler. Belki bu Türkiye genelinde bir sorun da olabilir ama yüz yıldır kullanılan bir Dikmen Yaylası ve bu yıl 107. yayla şenlikleri yapılacak. Bilmiyorum Sakarya’da bu kadar eskiye dayanan bir şenlik var mı?
Artık büyüklerimiz bizlerden daha iyi düşünürler ve bir yanlışlığa mehil vermeden bu durumu düzeltirler diye temenni ediyorum.
Hoşçakalın…
kayak merkezi yapılacaktır. orman vasfını yitiren arazi devlet eliyle sırtı kalın olanlara satılır yada yap işler devret sistemiyle birilerine peşkeş çekilir sizde sadece bakarsınız. kolay gelsin.