“Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar,
İbret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” (Mehmet Akif)
Mehmet Akif’in dizelerinde de dediği gibi bizimde yapmamız gereken yaşadığımız bu olumsuz tecrübeden ibret alıp aynı hatalara düşmemek ve daha doğru adımlar atarak ilerlemek olmalıdır. Ben acizane kendimce bir takım çıkarımlarda bulundum ve bunları da sizlerle paylaşmak istiyorum.
1.Devlet görevinde ya da özel sektörde sağlıklı bir işleyiş ve başarılı bir çalışma yapabilmek için görevlendirmelerde adaletli bir ehliyet-liyakat sistemi oluşturmalıyız. Kişinin kimlerden olduğuna değil bu işi hak eden ve yapabilecek durumda olup olmadığına bakmalıyız. Hangi grup olursa olsun hiç kimseyi kayırmamalıyız. Bizden olsun zarar gelmez zihniyetinden uzak durulmalıyız.
2.İnsanların haklarını yiyerek,harama bulaşarak ve gayrimeşru yollara başvurarak hayırlı bir hedefe varılamayacağını,helal olmayanın helake götüreceğini bilmeliyiz. Yaptığımız yanlışın dönüp dolaşıp bizi sıkıntıya sokacağını,bu yanlışı bilerek yapıyorsak yoldan çıktığımızı bilmeliyiz.
3.Kusursuz olan tek varlığın Allah olduğunu,Peygamberimizin dahi hataları olduğunu ve Allah’ın yönlendirmesiyle bu hatalarını düzelttiğini bilerek, diğer tüm hocaların-alimlerin hata yapacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Dolayısıyla Allah ve Resulünden başka herkesin söylediğini sorgulayabilmeliyiz,onların söylediklerini hatasız görmekten sakınmalıyız.
4.İnsanları Allah’a davet ederek dünyasını huzura, ahiretini kurtuluşa ulaştırmak isteyen kişinin veya yapının gizleyeceği hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla faaliyetlerinde gizlilik olan,Allah’a değil de kendilerine çağıran, körü körüne itaat bekleyen, sen anlamazsın denilen, sorgulamaya izin verilmeyen, eleştiriye tahammülü olmayan yapılardan(cemaat-tarikat vd) uzak durmalıyız.
5.Maddi yardım yapılacağında en yakınımızdaki ihtiyaç sahiplerinden başlamalı, makbuzsuz yardım toplayanlara yardım etmemeliyiz. Mümkünse yardımları kendi elimizle yapmalıyız.
6.Bizim sahibimiz Allah’tır.Ona inanmak,güvenmek,sığınmak,yardım istemek,ibadet ve kulluk etmek için aracıya ihtiyacımız yoktur.Ondan başka kurtarıcılar aramak,ondan başkasına sığınmak ve yardım istemek en büyük günahtır.Samimi olursak,Ona inanıp güvenirsek,gönderdiği kitabı anlarsak,gönderdiği Peygamberi örnek alırsak ve aklımızı kullanırsak bu bizim için yeterlidir.
7.Böyle karışık zamanlarda insanların birbirlerine kötü sözler söylemesi, iftira etmesi, şerefini dillerine dolamaları gibi dil günahları artmaktadır. Lütfen Allah’ın huzurunda hesap vereceğimizi unutmayalım ve Allah’ın kullarının haklarına girmemek için dikkatli olalım. Müslüman her daim ölçüyü korumaya çalışmalıdır, kızdığında bile, zulme uğradığında bile.
8.Son olarak ne olursa olsun ,hangi konu olursa olsun, kime karşı olursa olsun doğruluktan ayrılmamalıyız.
‘’…emrolunduğun gibi dosdoğru ol…’’ Hud suresi:112
Hadis: "Helak olacağınızı bilseniz dahi doğruluktan ayrılmayınız…’’
Abim yüreğine sağlık dosdoğru kalbe Vicdana insana insanlığa hayırlı güzel bir yazı olmuş yüreğine sağlık