Çiftçi kayıt sistemi (ÇSK)

Çiftçi kayıt sistemi. Adı üstünde her çiftçi Ziraat odasında kayıt olmak durumunda. Verilen desteklerden yararlanabilmek için bu sisteme kayıtlı olan her çiftçi her yıl bazı prosedürleri yerine getirir. Benim anlamadığım taraf zaten bu sisteme kayıtlısın her yıl neden dosya yenileme yönüne gidiliyor?

Bir örnek, 2000’li yıllar öncesi Belediyelerde de aynı durum vardı. Mart ayı gelince Emlak Vergisi vereceğiz diye göbeğimiz çatlardı sonra nasıl olduysa bir kanunla beyan işi kaldırıldı. Şimdi Emlak Vergisi ödeyenler her yıl belli aylarda (Belediye Uyarılar Yapar) iki taksit şeklinde Vatandaş bu Vergilerini öder ve Emlak servislerinde yığılma olmaz.

Nasıl Vatandaş ev ve arazi aldığı zaman 3 ay beyan vermek zorunda sisteme geçiyor, Çiftçi kardeşlerimizde aynı arazi aldığı zaman beyan verecek çünkü destekleme alıyor. Ada parsel no’su belli olduğu için de satan kişinin üzerinden de direk yer düşüyor. Yani kısacası Belediyelerin Emlak sistemine dönüştürmek çokta zor olmasa gerek.

2014’te İlçe tarım müdürlüğüne bir dosya verdik. Aralık ayının 15’i Mahalle Muhtarlıklarına bir dosya gelmiş ve son tarihi 31 Aralık 2014. Ha şunu da belirteyim, herkesin dosyası da ulaşmamış.  Eğer Vatandaş Mahallede ise Muhtarda dosyası varsa alıyor, yoksa Hendek ilçesine gidecek, İlçe tarım Müdürlüğünden dosyayı alacak, hele iki ayrı Mahallede arazisi varsa iki ayrı Muhtarı ve Azalarını bulacak, tek tek imzalatacak, çiftçi belgesini alacak ve İlçe Tarıma verecek. Ve bu işlemleri 15 gün içinde tamamlamak durumunda.

Birde ilçe dışında olanlar var. Bir yakını telefon ederse duyacak gelecek ve dosyasını kendi teslim etmek zorunda.

Şimdi ben yetkililere sormak istiyorum. 2014 Haziranına kadar bir dosya aldınız,  ikinci dosyayı neden 2014 sonuna 15 gün içeresine sığdırıyorsunuz? Ziraat odasına bu kadar yığılma olursa aynı gün bu çiftçilerin işlemlerini bitiremeyeceği aklınıza gelmiyor mu?

Yöneticilik nedir, çözüm üretmektir. Belediye örneğinde olduğu gibi bir sistem geliştirilip bu kırtasiyecilikten kurtarılamaz mıyız? Her yıl aynı sorun. Bu yıl biraz daha sorun olmuş, geçtiğimiz yıllarda en azında kardeş veya anne ve babaların dosyalarını bir yakını tarafından veriliyordu.

Şemsi Bayraktar açıklama yapmış, uzatılacak diye fakat dosya ile ilgili kurumlara yazı ulaşmamış.

Ne demiş büyüklerimiz, Köylü milletin efendisidir. Gerçi İlimiz İlçemizde Köy kalmadı (Köyler Mahalle Oldu) Çiftçinin bu sorununa Kurumların bir an önce çözüme kavuşturması gerekir. Tabii bu benim fikrim…

Hoşçakalın…

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
zehra isiklar
zehra isiklar - 10 yıl Önce

Ağzına sağlık kardeşimizin, çok güzel dile getirmişsin. bu sadece senin fikrin değil hepimizin fikri.

hakan candan
hakan candan - 10 yıl Önce

devlet para verecek olunca uğraştırıyor yapacak bişey yok

banner83

banner184