Son çıkan roma dönemine ait olan mezarlar yer yüzeyinden yaklaşık 60 Cm derinlikten çıkarıldı. Bu bölgede binalar yapılırken her halde vatandaş bu tür kalıntıları ya bilmiyor yada hafriyat alınırken toprağa karışıp gidiyor, herhangi sivil başvurunun olduğunu hiç duymadık. İlçemiz de hiç bilinçli olarak arkeolojik kazı yapıldı mı doğrusu merak etmiyor değilim.
İlçemizde bir tarih var ne kadar doğru bilemiyorum; ipek yolu olduğu söylenen bir güzergah var , yıllardır ihmal edilen bir konu olarak görüyorum. Bu tür incelemeler hep tesadüf olarak bulunan mezardan sonramı yapılır?
Zaman zaman duyuyoruz defineciler şurayı veya burayı kazmış diye, her nedense Hendek ilçemizin bazı bölgeleri definecilerin ilgisini çekiyor. Artık buralarda bir araştırma yapılması gerekmez mi ? Akyazı eskiden bataklık olduğundan dolayı Mudurnu yolunun Hendek ilçemizin bazı uzak mahallelerinden geçtiği söylenmekte.
Arkeolojik kazılar zaman ve maliyet isteyen kazılardır ama yine de bu bölgemizde bir araştırma yapılıp, kimler yaşamış, hangi uygarlıklar buralardaymış öğrenebiliriz. Belkide şu anda tarihi eserlerin üzerinde yaşıyoruz bunu dahi bilmiyoruz.
Definecilerin bu bölgeler hep ilgilerini çekmiş ve çekmeye devam ediyor. Bulan var mı bunu bizim bilmemizin imkanı yok ama tarihle ilgili araştırma yapıp varsa tarihi eserleri gün ışığına çıkartmak gerekmezmi ?
Dediğim gibi Hendek İlçemizin eski köylerinin mazı mahalleleri şimdi isimleri değişmiş olsa dahi kilise ve kale olarak anılıyordu, buralarda kalıntı olmasa her halde bu isimlerle anılmazdı.
Bu tür çalışmaları kimler yapar nasıl yapar tabiki benim çok bileceğim bir konu değil fakat buralarda bulunabilecek olan tarihi eser yerinde sergilendiği zaman o bölge halkına da ekonomik olarak katkı da sağlama imkanı olur düşüncesindeyim.
Tarihimize sahip çıkalım her hangi bir tarihi eser ve kalıntıya rastladığımız zaman, mezar olur, başka tarihi eser olur, mutlaka ilgili kurumlara bilgi verelim, tarihimize sahip çıkalım..
Hoşçakalın……..