SAKARYA’ da 6000 kişi ile her gün en az 3000 kapıyı çalmayı hedefledik. Sakarya genelinde güzel çalışmalara imza atıyoruz. Bu işi organize eden SAÇÖR sorumlusu ilçe bilişim sorumlularından 15 arkadaşımız hafta sonunda ANKARA’ da son durum değerlendirme toplantısına katıldılar.
“CHP TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞIYOR”. Sloganıyla yürütülen çalışmalarda hedef hem adaylarımızı ev ev yaşanan sıkıntılar hakkında bilgilendirmek hemde CHP’ yi anlatmaktır. Ayrıca 30 Mart 2014 seçimlerinde HİLE yapılmasını önlemektir. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.
Vatandaşlarımızdan bir de isteğimiz var. Partimizin www.chp.org.tr adresine girerek E-Seçmen uygulamasına göz atarak hanelerinde kimlerin olduğunu kontrol etsinler. Bu seçim güvenliği açısından çok önemli bir husustur.
ADAYLAR
Partimizde aday belirleme süreci devam etmektedir. Biliyorsunuz, Büyükşehir için Sayın Ecevit KELEŞ ve Sayın Raşit DÜNYA aday adaylarımız. Yine diğer ilçelerde adaylarımız var. Tüzüğümüz gereği Büyükşehir adayımızın belirlenmesi yetkisi Genel Merkezimize ait. İl yönetimi olarak kim aday olarak belirlenirse belirlensin ardında duracağız. Bu konuda daha önceleri açıklama yaptık. Gelişmeleri sizlere aktaracağız. Yine diğer partilerden netleşen adaylarında şehrimiz adına hayırlı olmasını dileriz.
SAPANCA GÖLÜ
“SAPANCA GÖLÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ” i tekrar gündeme getirmek istiyoruz. Bu her şeyden önemli bir konu. Çünkü su hayatın kaynağıdır. Bu konuyu önümüzdeki günlerde ULUSAL BASINA da taşıyacağız. Ayrıca bu konuyu dün olduğu gibi bugünde, yarında TBMM gündeminde tutacağız.
SAPANCA GÖLÜ hem Sakaryalıların hem de İzmitlilerindir. Göle birlikte sahip çıkmazsak sonuç alamayız. Bu konuda duyarlılık gösteren Tüm basın mensuplarına, SASTOP’ a, İzmit’ li STK’ lara, KENT ŞURASI’ na, SASKİ’ ye ve Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölüm Başkanı Prof.Dr.İsmail Ayhan ŞENDİL’ e teşekkür ediyoruz. Birbirimizi suçlamak yerine SAPANCA GÖLÜ’ nü nasıl kurtarırızı düşünmeliyiz.
CHP olarak SAPANCA GÖLÜ için 5K-IN ( Basında haberler için 5N-IK kuralının tersi) öneriyoruz.
Kirletme + Kaynak yarat + Kaçakları önle + Kullan+ Koru
Neden örnek bir doğal yaşam alanı olmasın.
Gölün kirlilik sıralaması;
Lastik tozları ve egzos gazları 2) Zirai ilaçlar 3) Evsel atıklar
Çözülmesi gereken sorunlar;
Kirliliğin önlenmesi 2) Gölü besleyen derelerin korunması 3) şebeke kaçaklarının önlenmesi 4) yeni su kaynakları için yatırım yapılması
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ:
Gölü kirleten bedelini öder anlayışıyla finansmanı otoban gelirlerinden ve belediyelerin aldığı atık su bedellerinden karşılanmak üzere gölün tüm çevresi bir damla lastik tozu ve evsel atıklar göle gitmeyecek şekilde kuşaklanmalı ve bu sular arıtmaya taşınmalıdır. Ayrıca göl çevresinde 50m. Genişlikte hakla açık gezi ve park alanları düzenlenmelidir. Zaten göl 20 m. Çekildiğinden hiç dolgu yapmadan gölün çevresinin kuşaklanması mümkündür.
Çark deresine yıllık 5 milyon m3 su bırakılmalıdır. Bu durumda gölde sazlık alanların çoğalması ve çamurlanma önlenecek göl doğal olarak kendi kendini temizleyecektir.
Göl havzasında organik tarımın desteklenmesi, köy pazarlarının kurulması ve zirai ilaçlama yapılmaması sağlanmalıdır.
Arıtmadan çıkan temiz su sanayi suyu ve tarım alanlarında sulama suyu olarak kullanılmalıdır. Sanayi suyu konusunda kumbaşı göletleri ve HES’ teki Sakarya suyundan yararlanılabilir.
Sapanca gölüne akan dereler üzerinde bulunan su fabrikalarının yıllık 3 milyon m3’ lük suyu almaları önlenmeli ve derelerin göle kirlenmeden akması sağlanmalıdır.
Mevcut şebekede %35’ e varan kaçaklar söz konusudur. Bu bir anlamda Sakarya’ da kenti altına milyonlarca ton su bırakmak demektir. Depremde zemindeki sıvılaşmanın nelere mal olduğu hala hatırlardadır. Ayrıca şebekeden sadece su kaçağı olmuyor aynı zamanda şebekedeki suda kirlenmektedir. Bu nedenle mevcut şebeke sanayi ve kullanımı sularının dağıtımı için kullanılmalı içme suyu için yeni bir şebeke tesis edilmelidir. Ayrıca evlerde bahçe sulamak için kuyu açılması teşvik edilmelidir. Mevcut yapıda kuyu sularına bile saat takmaktan vazgeçilmelidir.
Akçay Ballıkaya barajları ile yaratılacak kaynaklar içme suyu olarak kullanılmalı Sakarya nehri üzerindeki HES’ lerin yada kombaşındaki göletlerin suları sanayi suyu olarak kullanılmalıdır.
Yüksel BÜYÜKAKTEN
CHP SAKARYA İL BAŞKANI