Hendek Gündem

30 MART SONRASI YENİ TÜRKİYE

SAKARYA

Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinleri kapsamında ‘30 Mart Seçimleri Sonrası Yeni Türkiye’ konulu panel AKM’de gerçekleştirildi. Panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş, “30 Mart seçimleri partiler üzerinde giden bir yarış değil, Recep Tayyip Erdoğan ve diğer partiler olarak gerçekleşen bir yarışa sahne oldu” derken Doç. Dr. Ali Balcı, “Bu seçimlerden çıkan diğer sonuç oyların sabit olmadığıdır. Örneğin Diyarbakır’da BDP’nin oyları yüzde 5 oranında düştü. AK Parti’nin oyları ise yüzde 3,5 oranında arttı” ve Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, “Referandum havasında bir seçim yaşadık. Yeni Türkiye’nin nasıl ortaya çıkacağı konusunda bir genel bakış açısı görmüş olduk. Seçimler ayrıca Türkiye’nin Ortadoğu ve İslam coğrafyası üzerindeki etkisini bizlere gösterdi” dedi.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Nisan Kültür Etkinlikleri kapsamında ’30 Mart Seçimleri Sonrası Yeni Türkiye’ konulu panel AKM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Doç. Dr. Ali Balcı (SAÜ Uluslararası İlişkiler), Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş (Ortadoğu Araştırmaları Merkezi), Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş (SETA)’in konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Efe (SAÜ İletişim) yaptı.

30 Mart Analizi

Panelde ilk sözü alan Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş  “Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlemiş olduğu panelden dolayı teşekkür ediyorum. 30 Mart seçimlerinde 52 milyon seçmen oy kullanabilecekti ve bunlardan 47.7 milyon seçmen oy kullandı. Bunun 44.4 milyon oy geçerli sayıldı. Geçerli oylar içerisinden AK Parti 19.1 milyon, CHP 11.3 milyon, MHP’de 7.8 milyon oy aldı. Bu oy dağılımına baktığımız zaman AK Parti Türkiye’nin yüzde 70’ine yakın ilinde yüzde 40’tan fazla oy aldığını görüyoruz. Yüzde 10’un altında oy aldığı il sayısı ise sadece üç. 30 Mart seçimleri partiler üzerinde giden bir yarış değil, Recep Tayyip Erdoğan ve diğer partiler olarak gerçekleşen bir yarışa sahne oldu. 17 Aralık süreciyle başlanan hareketler üzerinden AK Parti’nin oyunun psikolojik sınır olan yüzde 38’in altına düşürülmesi hedeflendi ve ittifaklar yapıldı. Siyaset mühendisliği yapılarak yeni bir dizayn yapılmaya çalışıldı. Ancak bunda başarısız oldular” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu’da Seçim

Seçimlerin Türkiye Siyaseti açısından önemini açıklayan Doç. Dr. Ali Balcı, “2014 seçimleri Türkiye’de Kürt halkının hangi eğilimde olduğunun güzel örneklerini içermektedir. Seçimlerden önce ülkemizde Kürt meselesi ile ilgili üç ana başlık gündemdeydi. Birincisi barış süreci, ikincisi demokratik özerklik, üçüncüsü de seçime yakın ortaya çıkan Kürt meselesi ile ilgili tapeler. Barış sürecini hedef alan ve bölgede AK Parti’nin oylarının düşürülmesine yönelik çalışmaların yapıldığını gördük. Kürt halkının yoğunlukla yaşadığı bölgelerde oyların iki parti arasında paylaşıldığını görüyoruz. İlçelere baktığımızda BDP üç ilde hiç belediye alamazken AK Parti’de iki ilde hiç belediye alamadı. Diğer partiler ise 10 ilde hiç yoklar. Bu seçimlerden çıkan diğer sonuç oyların sabit olmadığıdır. Örneğin Diyarbakır’da BDP’nin oyları yüzde 5 oranında düştü. AK Parti’nin oyları ise yüzde 3,5 oranında arttı” ifadelerini kullandı.

Yerel Seçimler ve Dış Politika

Panelde son olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, “30 Mart seçimleri Türkiye’nin dış politikasına ne kadar etki edecek diye bir soru mantıklı ama meşru olmayan bir sorudur. Dış politikanın alanına baktığımız zaman dış politika elbette seçimlerden etkilenir. Farklı iktidarların politik tercihlerine göre şekillenen bir alandır. 2014 seçimleri her ne kadar bir yerel seçim olsa da AK Parti’nin iktidarını sağlayan bir seçimdir. Referandum havasında bir seçim yaşadık. Yeni Türkiye’nin nasıl ortaya çıkacağı konusunda bir genel bakış açısı görmüş olduk. Seçimler ayrıca Türkiye’nin Ortadoğu ve İslam coğrafyası üzerindeki etkisini bizlere gösterdi” dedi.

 

   

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.