Hendek Gündem

Her Bebeğin Hayata Sağlıklı Başlama Hakkı Vardır

SAĞLIK

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından 1 Haziran Ulusal Fenilketanüri Günü dolayısıyla Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi bünyesinde kayıtlı ve takipleri yapılan gebelere yönelik bir etkinlik gerçekleştirdi.

Hendek İlçe Sağlık Müdürü  Uzm.Dr. Fulya Aktan Kibar, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Biriminden Hemşire Esin Dücan, VHKİ Berna Akkuş, Hendek ÇEKÜS Biriminden Ebe Nurgül Atış, Ebe Rana Çapkın, Eğitim ve Proje Biriminden Uzm. Hemşire Deniz Çiftçi, Yeşilyurt Aile Sağlığında görevli Ebe Pelin Akçayır ve Ebe Fatma Akpunar’ın katılım sağladığı etkinlikte  gebelere Fenilketanürü hastalığı konusunda bilgiler verildi.

Sağlıklı  bebeklerin erken taramalarının önem taşıdığı kaydedilen etkinlik sonrası gebelere hediyeler ve broşürler dağıtıldı.

Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksiksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi ve SMA ( Spinal Müsküler Atrofi ) yönünden taraması ücretsiz olarak yapıldığı belirtilerek, taramalar sayesinde bu hastalıklar nedeni ile oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebildiği veya etkilerinin azaltılabildiği ifade edildi.

Bebeğin bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneğinin alınmasının gerekli olduğu vurgulanarak  açıklamalarda bulunuldu:

-Fenilketonüri, kalıtsal bir hastalıktır. Hastalıkta beyin hasarı yaratan bir madde  ( fenilalanin ) vücuttan atılamaz ve birikir. FKU ile doğan bebeklerin özel diyet tedavisi alması gerekir. Erken tanılanıp tedavi edilirse zihinsel gerilik oluşmaz. Akraba evlilikleri hastalığın görülme sıklığını arttırır.

-Konjenital Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretemediği, doğuştan gelen bir hastalıktır. Yenidoğan döneminde bulgu vermediğinden tanısı ancak tarama ile konulabilir.

-Kistik Fibrozis, esas olarak akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalıktır.

-Biyotinidaz Eksikliği, bu hastalıkta vücut için son derece önemli bir madde olan biyotinin oluşması için gereken enzim eksiktir. Tedavisi kolay ve etkilidir.

-Konjenital Adrenal Hiperplazi, kız ve erkek çocuklarda başlıca cinsel gelişim bozukluklarına yol açan ciddi bir genetik hastalıktır.

-Spinal Müsküler Atrofi ( SMA ), kalıtsal ve ilerleyici bir hastalıktır.

Bebeğinizden doğum sonrası hastaneden taburcu edilmeden önce ve doğumdan sonraki 3. - 5. günler arasında aile hekimliği biriminize uğrayarak topuk kanı örneğini aldırmayı unutmayın.

BİR DAMLA TOPUK KANI HAYAT KURTARIR

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü

#hendekilçesağlıkmüdürlüğü

#1haziranulusalfenilketanürigünü

#sağlıktaramaları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.