Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde oluşturulan küresel ve solunumsal hastalık yükünü azaltmak için ortak hedefe yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar, kurumlar ve ajansların gönüllü bir ittifakı olan GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) KOAH ve solunum sistemi hastalıkları ile ilgili Türkiye’ye yönelik çalışma ve eylem planları oluşturmuştur. Kronik solunum yolu hastalıkları, solunum yollarının ve diğer akciğer yapılarının kronik hastalıklarıdır. En yaygın olanlarının astım, KOAH, mesleksel akciğer hastalıkları ve pulmoner hipertansiyon olduğunu ifade etmektedirler. Dünya Sağlık Örgütü Kronik Solunum Hastalıkları Programı'nın amacının üye devletleri, kronik solunum yolu hastalıklarına ve özellikle astım ve KOAH hastalığına bağlı hastalık hali, maluliyet ve erken ölüm oranlarını azaltmayı hedeflemektedir. T.C. Sağlık Bakanlığımız da bu stratejik hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Dünya KOAH Günü dolayısıyla gerçekleşen ilk seminerde özellikle kadınların son yıllarda artan KOAH hastalık oranlarına dikkati çekmek amacıyla Hendek'li kadınlara bilgilendirmelerde bulunulmuştur. Seminere katılan Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr. Burcu Başaran Güngör, tütün mamullerinin KOAH hastalığını tetiklediğini ve KOAH Hastalığı klinik seyrinde sigarayı bırakmanın hastalığın semptom ve etkilerini büyük ölçüde azaltacağını ifade ederek; Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünde Sigarayı Bırakma Kliniği açılması çalışmaları ile ilgili kadınları bilgilendirerek toplumun sağlığına olumlu katkı sağlayacak çalışma ve projelerden bahsetti.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hemş. Deniz De Asis özellikle ülkemizde ve dünyada KOAH’a bağlı ölümlerin üç kat arttığının bilimsel verilerini paylaşarak, kadın KOAH hastalarının son yıllarda artışına dikkati çekti. ”Sigara içen KOAH hastası kadınlarda, sigara içen KOAH hastası erkeklere oranla akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 oranında azalma görülmektedir. Sigara kullanan KOAH hastası kadınlar, erkeklere oranla 2 kat daha fazla sağlık tesislerimize başvurmaktadırlar. Sigara kullanmadığı halde KOAH teşhisi konulanlar kadın sayısı sürekli artmaktadır. Kadın hastaların erkeklere oranla daha genç ve daha düşük sosyo-ekonomik koşullara sahip olduğu düşünüldüğünde KOAH hastası kadınlarda depresyon görülme sıklığı sürekli artış göstermektedir. Bu sebeple bugün KOAH konusundaki ilk seminerimizi kadınlarımızla başlattık.” diyerek kadın sağlığına kurumsal olarak büyük önem verdiklerinden bahsetti.
Kadınların soru ve katılımlarıyla keyifli bir şekilde tamamlanan seminerin sonunda “Vücudunuzu dinç tutmak için yürümeye, düzenli egzersiz yapmaya nefesinizi sağlıkla tüketmeye özen gösterin.” mesajı verildi.