Hendek İlçe terminalindeki Otobüslerinde yolcu ve şoförlere bilgilendirmelerde bulunulan çalışmada yolculukları sırasında dikkat etmeleri gereken hijyen ve iletişim kuralları anlatıldı.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hemşire Deniz De Asis ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Fevzi Karslı’nın yürüttüğü çalışmada toplu taşıma sırasında olası riskleri azaltıcı bilgiler paylaşıldı.Covid 19 Pandemisi sürecinde bulaşma olasılığının yüksek olduğu alanların toplu taşıma araçları olması dolayısıyla denetim hizmetleri yanında vatandaşın bilgilendirilmesinin önem taşıdığı kaydedildi.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlık personeli toplu taşıma esnasında gelişebilecek mevsimsel enfeksiyonlarla birlikte COVID 19 virüsünün damlacık yolu ile yayılması ,hastalık risklerini artırması sebebiyle pandemi sürecinde yolcu ve şoförler arasında olumlu iletişimin sağlanabilmesinin önemine değindiler.Toplumda mesafeli iletişim, hoşgörü ve olumlu dilin kullanılmasının toplumun ruh sağlığına etkisini vurgulayarak yolcu ve şoförleri bilgilendirdiler.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü toplu taşımalarda kurallar ile ilgili yetkili kurumların ve bireylerin dikkat etmesi gerekli hususları sıraladılar:
1- Yolcuların kesinlikle maske takmaları ve terminal bölgesinde maske temin edebilecekleri noktaların bulunması.
2- Otobüslerin girişinde el dezenfektanı bulundurulması , şoför ve yolcuların el dezenfektanı kullanmaları olası temasta bulaşmayı engelleyecektir.
3-Otobüslerde park etme mesafesinin en az iki metre olması yolcu hareketliliğinde teması azaltacaktır.
4- Otobüslere ayakta yolcu alınmaması Covıd19 pandemisi sürecinde çok önemlidir, bu konuda kuralların uygulanması konusunda anlayış ve hassasiyet gösterilmesi.
5- Toplumun enfeksiyon ve hijyen konularında duyarlılığının artmasının farkındalığını yükseltmekle mümkün olabileceğini, COVID 19 Pandemisinin ciddiyeti konusunda terminallerde bekleme alanlarında spot filmler gösterilmesi yararlı olabilir.
6- Otobüslerde maske ve el hijyeni ile ilgili bilgilendirici tabelalar yoluyla bilgiye dayalı davranış geliştirilmelidir.
7- Toplumun gerekli olmadığı durumlarda seyahat etmelerinin sağlık riskleri taşıdığı ifade edilerek, açık alanlarda yürüyüş ve aktiviteye özendirilmelidir.
8- Pandemi sürecine dayalı yaşam alışkanlıklarının, sonrasında normalleşebileceği belirtilerek yolcu ve şoförlere psikolojik destek sağlayıcı bilgilendirmeler yapılmalıdır.