Hendek Gündem

YAYLA EVİ OLANLAR DİKKAT!

GÜNCEL

397 yaylada çalışma yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2011 yılından sonra yapılan yayla evlerinin hepsini yıkacak. 2011 yılından önceki evleri ise sahiplerini tespit ederek kiraya verecek. İlk çalışmalarda riskli tespit edilen evlere ise, Bakanlık iki yıl süre verecek ve bu süre zarfında tamiri yapılmayan evler de yıkılacak.



31.12.2011 tarihinden evvel yapılmış, hakkında müsadere kararı bulunanlar da dâhil her türlü bina ve tesisler, mevcut haliyle ‘Vaziyet Planına İşlenmesi, Sabit Kıymetlere Alınması ve Kullanıcılarının Tespiti’ işlemi yapılarak kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden kiraya verilecek.

Yaraya çözüm

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, yayla evleriyle ilgili kararda yaşanacak süreci anlattı. Türkiye’nin yüzde 27,7’sinin ormanlık alanlarla kaplı olduğunu söyleyen Çiftçi, bunun neredeyse Türkiye’nin 1/3’üne tekabül ettiğini kaydetti. Ülke genelinin dört bir tarafında özellikle sıcağın fazla olduğu yerler olmak kaydıyla vatandaşların, geçmişten bu yana daha serin yerlere gitme adına ormanların bazı yerlerine yayla evleri yaptıklarını belirten Çiftçi, “Orman Kanunu’na göre buradaki evlere bir çözüm bulunamamış. İlk defa bununla ilgili kanun değişikliği yapıldı. Bu kangrene, bu yaraya bir çözüm bulma adına kanunda bir değişiklik yapıldı” dedi.

397 yaylada tespit

Toplam yayla sayısı ile ilgili tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çiftçi, “397 civarında yaylamız var. Bu yaylalarda vaziyet planı sonucunda kaç tane evin olduğu belli olacak. Çalışmalara daha yeni başladık. Bu evlerinin bir kısmının kadastro ile ilgili sorunları var. Kadastro çalışmaları tamamlanmadan biz vaziyet planına da başlayamıyoruz. O yerlerde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile beraber sayısal hale getirildikten sonra kadastro çalışması yapılabilecek. O yüzden hepsini, 2014 yılında bitireceğimize dair söz veremiyoruz” şeklinde konuştu.

Sabit kıymet

2014 yılında bu konuda ciddi bir mesafe alacaklarını ifade eden Çiftçi, “Tabii, vaziyet planından sonra kaç tane ev varsa bunların sabit kıymet çalışması olacak. Tek katlı mı, iki katlı mı onlar belirlenecek. Bunların bedeli kaç para, ederi ne kadar onlar tespit edilecek. Betonarme mi, ahşap mı bunlar belirlenecek. Bunlar tespit edildikten sonra bir bedel tespiti yapılacak” dedi.

Kullanıcı tespiti

Çiftçi, “Onların hangisinin kıymetli olduğu yerler belli olacak. Ondan sonra sabit kıymetlerini alacağız. O alındıktan sonra komisyon tarafından kimin kullandığı belirlenecek. Önemli olan burada 2011 yılından önce yapılan bina ve tesisler. 2012 yılının ilk günü yapılmış dahi olsa yıkılacak. Kullanıcının kim olduğu tespiti yapılacak. Bunu da kullanıcı belirledikten sonra onu ilana çıkacağız. İlan safhası içerisinde ‘bu binayı yanlış yazmışsınız, onun kullanıcısı o değil’ derse itirazlar olacak. Bunlar değerlendirilecek. Komisyon ellerindeki mevcut belgelere göre karar verecek. Kullanıcısının tespitini yapacaklar. Bu tespitten sonra daha önce belirlenmiş olan kira konusunda kendilerine bir yıllık olarak kaç para ödeyeceği konusu bildirilecek. Bu kira üzerinden ben burayı kiralıyorum kim kullanıyorsa o başkası değil, dediği sürece sözleşmeyi yaparak kiralama devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Boş olanlar yıkılacak

Çiftçi, evleri kullanıcıların dışında hiç kimseye vermeyeceklerini belirterek, “Orayı ormanlaştırıyoruz. Kullanıcı 2-3 yıl kullandı, kirasını verdi, 4. yıl da ‘ben artık kullanmayacağım’ dedi, o zaman da bir başkasına verilmeyecek, yine yıkılacak. O binalar ekonomik ömrünü doldurduğunda kullanıcı çıktıktan sonra yıkılacak” dedi.

Riskli evler

Yaylada bulunan binaların tehlike arz etmesi halinde güçlendirme çalışması da yapacaklarını söyleyen Çiftçi, “Bina bir tehlike arz ediyorsa bunun güçlendirilmesinin zorunlu olacağını söyleyen Çiftçi, ‘birtakım işler varsa onlar yapılmalı’ diye bildireceğiz. Oturan kişiye tebliğ edilecek. Onu da iki yıl içinde yapmazsa o kirayı feshediyoruz. Yine de yıkıyoruz. Orman lehine olan oldukça iyi bir gelişme” diye konuştu.

22 yaylamız var

Sakarya da yaylalar bakımından zengin bir bölge. İlimizde; Soğucak,  Dikmen, Hamzapınar Yaylası,

Belengerme Yaylası, Katırözü Yaylası, Kirpiyan Yaylası, Keremali Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Sulucaova Yaylası, Yanık Yaylası, Yörükyeri Yaylası, Çiçekli Yaylası, Akar Yaylası, Haydarlar-Kuloğlu Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Turnalı Yaylası, Karagöl Yaylası, Acelle Yaylası, İnönü Yaylası, Kırca Yaylası, Çiğdem Yaylası, Güzlek Yaylası olmak üzere 22 yayla bulunmakta.

Haber:Sakarya Yenigün Gazetesi


Yorumlar (4)

devrim isiklar 10 Yıl Önce

anlamadihim bise var devletin bi yaylalardaki evlerimize dokunmamisdi oda oldu o ormanlari koylu bakdi sahip cikdi yaylada evleri olanlara yaptigi masrafi devlet odesin sora kiraya versin yakinda aldigimiz nefesede para alirsa bu devlet hic sasirmam

murat 10 Yıl Önce

Para suyunu cektikce daha coook gelir kapisi icat eder bunlar

ömür 10 Yıl Önce

Adaletmi bu yaa keser gibi sadece kendi islerine geldigi gibi karar veriyolar bir asirdan beri o yaylalarda yasayanlara söz hakki bile tanimiyolar

özan özer 10 Yıl Önce

bu bir adalet değildir.. başka söze gerek yok.. sizler gidin zenginleri söğüşleyin.burda ne çileler çekmiş insanları al evini vatandaşın evini yok efendim kira vereceksin..bunun hesabı büyük bişe demiyorum.. bu ülkede artık yaşanmaz oldu herşeye karışır oldular..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.