Bunun dışında bakanlık eliyle sulama konusunda önemli destekler alınacak. Böylece tarımsal üretimde kalite artacak; göstergeler daha da iyi seviyelere ulaşacak” dedi.
Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı dendiğinde ne anlaşılmalı?
Daire Başkanlığımızın görev tanımını kısaca şöyle özetleyebiliriz; 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 6360 sayılı kanun gereğince, sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak için tarım ve hayvancılığın geliştirilmesini desteklemek, projeler geliştirmek, ve ürünlerin katma değerini artıracak tesislerin kurulmasıdır. Ayrıca ürün pazarlama yerlerinin yapılması ve kırsalda ekonomiyi çeşitlendirmek için; doğal güzelliklerin, tarımsal ürünlerin, kültürel mirasın ve yerel kimliği yansıtacak “marka” olmuş ürünlerin tanıtımı konularında projeler yapmak veya yaptırmaktır. Bunların yanında projelerin uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak, kırsal alan yönetimi gereğince alt yapı tesislerinin kurulması için çalışmalar yapmak, muhtarlarla ilgili başkanlığa intikal eden sözlü ve yazılı dilek, şikâyet, öneri vb. konuların izlenmesi ile sonuçların ilgililere en kısa zamanda iletilmesini sağlamak ve koordine etmeyi de ekleyebiliriz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun muhtarlarla bir araya geldiği görüşmelerde ‘muhtarlar çözüm ortaklarımızdır’ vurgusu öne çıkıyor. Bu tanımlamadan ne anlaşılmalı?
Evet, çok doğru. Muhtarlarımız bizim çözüm ortaklarımızdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun bu tanımlamasını çalışmalarımızda referans aldığımızı ifade etmeliyim. 16 ilçemizin tamamında muhtarlarımızla sürekli diyalog halindeyiz. Muhtarlarımız gerek ilçelerin, gerekse de görev alanlarındaki mahallelerin talepleri, ihtiyaçları ve sorunları konusunda yerel yönetimlere bilgi ulaştırmaktalar. Bu da hem taleplerin ivedilikle giderilmesine hem de olası sorunların hızlı bir şekilde çözümlenmesine olanak sağlıyor. Çözüm noktasında en büyük ortaklarımız bu yüzden muhtarlarımızdır.
Peki, SEMOS uygulaması ifade ettiğiniz bu iletişim sürecine nasıl bir katkı sağlıyor?
Bilindiği üzere Muhtarlık Otomasyon Sistemiyle (SEMOS) muhtarlarımız belediyemizi ilgilendiren her bir başlıktaki talep, öneri ve sorunlarını tarafımıza iletebiliyor. SEMOS yönetim sürecini zamanın ruhuna uygun bir şekilde ele aldığımız bir iletişim platformu. Burada muhtarlarımızla daha hızlı ve interaktif bir diyalog yakaladığımızı ifade edebilirim. Muhtarlarımızın tamamına SEMOS uygulamasının yer aldığı bilgisayar ve yazıcıları kısa süre önce teslim ettik. Taraklı’dan Kaynarca’ya Kocaali’den Pamukova tüm muhtarlarımız her konuda belediyemizle tek tıkla iletişime geçebiliyor. Bu anlamda sorunların üzerine muhtarlarımızla eğildiğimizi, çözüm önerilerini yine birlikte geliştirdiğimizi ifade edebilirim.
Öyleyse şehrin muhtarlarla birlikte yönetildiğini söylemek sanırım yanlış olmaz?
Yanlış olmaz ancak eksik olur. Sayın Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun hayata geçirilen projelerde ‘şehri birlikte yönetme’ vurgusu da öne çıkıyor. Muhtarlarımızın yanı sıra, ilçe belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarımızın yer aldığı bütüncül bir yönetim anlayışından söz edebiliriz. Gerek daire başkanlığımızı yakından ilgilendiren gerekse de diğer tüm belediyecilik hizmetleri ile ilgili atılacak adımlarda tüm çözüm ortaklarımızla birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyoruz.
Sahipsiz hayvanlar konusunda neler yapılıyor?
Veterinerlik Hizmetleri Şube Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları gerçekleştiriyor. Geçici Hayvan Bakımevi’nde kısırlaştırma, aşılama, küpeleme ve kayıt altına alma işlemleri yapılıyor. İlçe belediyelerimizde de bu anlamda yeni barınaklar için çalışmalar devam ediyor. Akyazı, Hendek ve Sapanca ilçelerimizde de yeni hayvan barınaklarımız kurulacak. Ayrıca barınaklarımızda bulunan hayvanları sahiplenmek isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.
Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlar nasıl bir yol izlemeli?
Hemşerilerimiz bu anlamda çok rahat bir süreçle karşılaşıyorlar. Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlarımızın barınaklarımıza gelerek bir form doldurmaları gerekiyor. Biz kısırlaştırılmamış hayvan vermiyoruz. 6 aylığa kadar olan yavrularda ise böyle bir koşul aramıyoruz. Erişkin olanlarında kısırlaştırma işlemlerini yaptıktan sonra sahiplendiriyoruz. Bir de 18 yaşından küçüklere sahiplenme işlemini gerçekleştiremiyoruz. İşlem gören hayvanları küpeleyerek kayıt altına alıyoruz. Böylelikle alınan hayvanla ilgili bilgilere de ulaşmış oluyoruz.
Tarımsal alanda yapılan çalışmalardan bahsedelim. Tarım arazileri ile ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun tarım arazileri konusundaki tavrı çok net. Bu anlamda sulama projeleri hayata geçirildi. Kısa süre önce Doğu Bölge Sulama Projesi ile Erenler ilçemize bağlı 11 mahalle faydalanacak. Proje ile yaklaşık 10 bin dönümlük alan sulanacak. Böylelikle tarım arazilerinde önemli ölçüde bir verim artışı oluyor. Bunun dışında Sivil Toplum Kuruluşlarımız ile de sürekli iletişim halindeyiz. Hedefimiz şehrimizde tarım alanında faaliyet gösteren tüm aktörler ile tarımsal üretim göstergelerini daha da yukarılara taşımaktır.