Hendek Gündem

Sakarya’nın En Güzel Reçeli Hendek’ten

GÜNCEL

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sarılar Dış Ticaret ve Sakarya Ticaret Borsası’nın katkılarıyla düzenlenen Üreten Kadın Yarışması Hendek Ramada Otel’de yapıldı.



İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sarılar Dış Ticaret ve Sakarya Ticaret Borsası’nın katkılarıyla düzenlenen Üreten Kadın Yarışması Finali ile gastronomi alanının önde gelen isimleri Hendek Ramada Otel’de bir araya geldi.

Programa Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Ak Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, Ak Parti Hendek İlçe Başkanı Hasan Serdar Baykal, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Âdem Sarı ve Sarılar Dış Ticaret Yönetim Kurulu Üyesi Barış Sarı katıldı.

Jüri üyeliğini dünyaca ünlü şef Ali Ronay, Hazer Amani, Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman ve Öğretim Görevlisi David Andrew Shipman’ın yaptığı yarışmada Sakarya’nın en güzel reçelini seçildi.

Bölgede gizli kalmış, unutulmaya yüz tutmuş ürünleri ve tarifleri gün yüzüne çıkarmak, bölgede yaşayan kadınları desteklemek amacıyla düzenlenen yarışmada, 200 Sakaryalı kadının biber, domates, balkabağı, dağ çileği ve nar malzemelerini kullanarak yaptığı reçeller jüri tarafından değerlendirildi.

Domates Reçeli ile birincilik Hendek’te

Jürisinde, dünyaca ünlü şef Ali Ronay, Hazer Amani, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Âdem Sarı, BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman ve Öğretim Görevlisi David Andrew Shipman’ın yer aldığı yarışmada, domates reçeli tarifiyle yarışmaya Hendek’ten katılan “Elena Baysal” birinciliği kazandı. Baysal ödülünü ve plaketini Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un elinden aldı.

Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmalarını destekliyoruz

Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Âdem Sarı, Kadına yönelik şiddetle mücadele için bir farkındalık yaratmayı hedeflediğimiz yarışmamızda Sakaryalı kadınlarımızın üreterek hayata katılmalarını desteklemekten gurur ve mutluluk duyuyoruz dedi.

Destekleyici etkinliklerin devam etmesini arzu ediyoruz

Yarışmanın jüri başkanlığını yürüten, Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman, Dünya Kadın Hakları Günü’nde hem üreten kadınlarımızı destekliyoruz hem de yerel değerlerimizi hatırlıyoruz. Kadınların haklarını bilmeleri ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları adına gerçekleştirilen destekleyici etkinliklerin nicelerinin yapılmasını umut ediyorum diye konuştu.

Miras Kalan Tatları Gün Yüzüne Çıkarmak İstedik

Törende bir konuşma yaparak 5 Aralık Dünya Kadın Hakları gününde üreten kadınları destekleme projesi final programını gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını belirten Hendek Ramada Otel İşletmecisi Barış Sarı, anneannelerinden, babaannelerinden miras kalan tatları gün yüzüne çıkartmak ve kadınlara destek vermek amacıyla girdikleri bu yolda kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

Ben de varım demek önemli

Böylesi özel bir günde, Dünya Kadın Hakları Gününün idrak edildiği özel bir günde böylesi bir yarışma ortamında bulunmaktan onur duyduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, İlimizin muhtelif ilçelerinden yarışmaya katılım sağlayan tüm kadın girişimcileri tebrik ettiklerini, bir işte ‘Ben de varım’ diyebilmenin önemli bir olgu olduğunu, yöresel yiyeceklerimizin ilaç olmasını, şifa kaynağı olmasını, damak zevki ve kültürümüzün parçası olmasını dilediklerini söyledi.

Yemek Kültürümüzle övünüyoruz

Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilerek bunun da dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olan 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutladığını dile getirerek konuşmasına başlayan Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, çok değişik coğrafyalardan insanların bulunduğu, Türkiye’nin özeti sayılabilecek bir İlde yaşıyoruz. İlimiz birçok alanda büyük zenginlikler barındırıyor, bunların içerisinde yemek kültürü ve gastronomi açısından sahip olduklarımız ile övünüyoruz. Böyle özel bir günde, güzel bir organizasyonda sosyal sorumluluk taşıyan bir projeyle, kadınlarımızın emeğini yansıtan bir yarışma vesilesiyle burada bulunmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ülke ekonomisine, aile ekonomimize katkı sağlayan ve bizi biz yapan değerleri yaşatmanın, kültürümüze de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu yarışmanın paydaşlarının artırılarak geleneksel olarak her yıl yapılmasında fayda görüyorum. Yerel yönetimlerimizi, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizi, Tarım Müdürlüklerimizi de işin içine katarak daha da geniş bir anlayışla bunu geliştirmenin yolunu bulmamız gerekiyor. Jürimiz tarafından finalistler belirlenmiştir elbet, ancak bizim gözümüzde yarışmaya katılan herkes birincidir. Burada bulunan tüm yarışmacılarımızı ve bu gibi organizasyonlara yön veren herkesi tebrik ederken, bu zenginliğin artarak devam etmesini diliyorum dedi.

15 kişi finale kaldı

Yaklaşık 200 kişinin Nar Reçeli, Biber Reçeli, Dağ Çileği Reçeli, Domates Reçeli, Bal Kabağı Reçeli çeşitlerinden biriyle ya da karışımlarıyla katıldığı yarışmada finalistler, Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman’ın başkanlığındaki Jüri Heyeti tarafından belirlendi. Yarışmada finalist olan 15 yarışmacıya katılım belgeleri verilirken, birinciliği yaptığı Domates Reçeli ile Hendek’ten yarışmaya katılan Elena Baysal ödül ve plaketini Vali Ahmet Hamdi Nayir ile İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un elinden aldı.

Törenin sonunda protokol üyeleri ve yarışmacılar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrenci Grubunun mutfak araç ve gereçleri ile ritim tutup seslendirdiği Bir Başkadır Benim Memleketim isimli şarkıya da eşlik ettiler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.