Mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi çalışmaları fındık sezonu öncesi başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” çerçevesinde bilgilendirme toplantısında çocuk işçiliği değerlendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları ile İLO temsilcilerinin katıldığı toplantı, Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural, ilgili kurum ve kuruluşlar, Meslek Odaları, Birlikler ve STK’ların katılımıyla yapıldı.
Amacımız, çocukların kötü çalışma ve yaşam koşullarına maruz kalmalarını önlemek
Çocuk işçiliğinin nedenleri ve sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda Vali Yardımcısı Selda Dural, amaçlarının çocukların kötü çalışma ve yaşam koşullarına maruz kalmalarını önlemek olduğunu ifade ederek, beklenen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ilgili Yasal düzenleme ve Genelgeler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı talimatlarının alanda etkin bir şekilde uygulanmasına çalışıldığını belirtti.
Bunun yanında, Vali Yardımcısı Selda Dural “İlimiz mevsimlik tarımda fındık işçiliği için özellikle doğu ve güneydoğu illerinden gelen aileleri ağırlamaktadır. İşin doğası gereği olarak bu durum her yıl rutin haline gelmiş bulunmaktadır.
Mevsimlik tarım işçisi aileler çalışma yerlerine giderken çocuklarda aile ekonomisine katkı nedeniyle yaşlarına uygun olmayan tarımsal işlerde çalışabilmektedir.
Bu nedenle de çalışma ve yaşam koşulları çevre ile ilişkiler eğitim ve sağlık sorunları açısından en dezavantajlı gruplara dönüşebilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Gösterilen duyarlılık ve ilgiye teşekkür
Toplantıda, ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu çocuk işçiliği bilgilendirme sunumunu gerçekleştirdi. Proje Koordinatörü Ayşegül Kansu, özellikle çocuk işçiliği kavramı, çocuk işçiliğinin nedenleri ve sonuçları, Dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliği istatistikleri, tarımda çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği ile mücadele konularında bilgi verdi. Bunun yanında, çalışmaların ve projelerin başarı ile uygulanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Sakarya Valiliğine, ilgili kurumlara ve projeyi yürüten Vali Yardımcısı Selda Dural’ a teşekkürlerini iletti.
Programda, ILO Danışmanı Özgür Çetinkaya tarafından da “Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi için Paydaşların Katılımı, Çocuk İşçiliğinin Politika ve Stratejilere Dâhil Edilmesi, Çocuk İşçiliğinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalışmaları” hakkında bilgi verildi.
Fındık, Ülkemizin en önemli ihracat payına sahiptir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Uzmanı Anıl Akçay da Fındık ihracatının ülkemizin genel ihracatı içinde her geçen yıl artan paya sahip olduğuna, hasadının önemli bir kısmı da mevsimlik işçiler aracılığı ile yapılmakta olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadelenin tarihçesi sunumunu paylaştı. Çalışma Uzmanı Anıl Akçay, mevzuatımızda çocuk işçiliği, dünden bugüne çocuk işçiliği ile mücadele, ulusal politika belgelerinde çocuk işçiliği ile mücadele ve Çocuk İşçiliği ile Mücadele İzleme ve Değerlendirme Kurulu ve diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Düzenlenen toplantıda kurum temsilcileri de bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular. Bunun yanında, mevsimlik tarım işçilerinin beraberinde getirdikleri çocuklarının fındık hasadından uzak tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan faaliyetler, yardım ve destek çalışmaları görüşüldü.
Coşkun Barutcu 3 Yıl Önce
Sayın yetkili, Fındıkta birde hırsızlıkları önleyecek önlemleri konusmak lazim, hırsızlık yuzundenFındık olmadan toplamaya zorluyor. Buda toplanan fındığın kalitesini düşürüyor maalesef. Birde daldan toplandığında dallara zarar veriyor. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyorum