Hendek Cumhuriyet İlkokulunun koordinatörlüğünde hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen “İlkokul Öğrencilerinin Anahtar Becerilerini Geliştirmede Yapılandırmacı Yöntemler (Constructivist Methods in Developing Key Skills of Primary School Students) isimli Erasmus+ KA229 okul ortaklığı projesinin ilk eğitim faaliyeti Litvanya’nın Kaunas şehrinde yapıldı.
Projede İtalya, İspanya, Litvanya ve İsveç’ten birer ilkokul bulunurken Proje Avrupa Birliği tarafından Erasmus+ programı kapsamında finanse edilmektedir.
Proje Partnerleri;
1- Cumhuriyet İlkokulu – Türkiye (Koordinatör )
Sanayileşme ve teknolojinin insan yaşamının her alanına girmesi ve modern kent yaşamının oluşmasıyla birlikte sosyal açıdan yetersiz, anahtar becerilerden yoksun nesiller yetişmeye başlamıştır. Bu bağlamda projenin ana amacı; ilkokul seviyesinden öğrencilerimize temel yeterlilik ve becerilerin kazandırılmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için öğrencilerin; drama ile duyguları tanıma/ifade etme, grup oyunları ile grupla etkileşim becerilerini geliştirme, sportif/sanatsal faaliyetlerle sosyal becerileri geliştirme, Montessori yöntemi ile problem çözme becerilerini geliştirme ve saldırgan davranışlarla baş edebilme becerilerini geliştirmeye yönelik partner okullarda öğretmenlere yönelik 5 adet eğitim faaliyeti düzenlenecektir.
Projenin öğrenciler üzerindeki etkisini artırmak amacıyla proje maskotu olarak “Nasreddin Hoca” seçilmiştir. Nasreddin Hoca partner okullarda yapılacak olan tüm eğitim faaliyetlerine öğretmenlerimizle birlikte katılacak ve eğitim sonucunda edindiği deneyimleri sınıflarda öğrencilere aktaracaktır. Diğer partnerler tarafından proje maskotu olarak kendi kültürel değerlerini temsil eden maskotlar belirlenmiştir. İtalya Ayıcık, İsveç Kurbağa, Litvanya Tilki, İspanya’daki okul ise Baykuş’u maskot olarak belirlemiştir. Ayrıca her okul anadilinde basılmış bir çocuk kitabını ev sahibi okulun kütüphanesine hediye edecektir. Okulumuz tarafından “Nasreddin Hoca ile Kıkır Kıkır” isimli kitap Litvanya’daki okulun kütüphanesine hediye edilmiştir.
Projenin ilk eğitim toplantısı 18-22 Kasım 2019 tarihleri arasında Litvanya Kaunas’da ki Kaunas Panemunė İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Eğitime okulumuzdan 4 öğretmenimiz katılmıştır. Hafta etkinliklerinin ana teması drama ile öğrencilerin duyguları tanıma ve ifade etme becerilerinin geliştirilmesi olmuştur. Psikoloji uzmanı psiko-drama terapisti Daiva Rudokaitė tarafından katılımcı öğretmenlere drama üzerine seminer verilmiştir. Katılımcı öğretmenler okuldaki örnek drama çalışmaları ve eğitim uygulamaları yerinde gözlemlenmiş ve okul meclisi çalışmalarına katılmıştır. Okul meclisi çalışmalarında öğretmenlerimiz tarafından proje maskotumuz “Nasreddin Hoca” okul öğrencilerine tanıtılmıştır. Ayrıca Kaunas Belediyesi ziyaret edilmiş ve belediye eğitim departmanından Kaunas’ın eğitim durumu hakkında bilgi alınmıştır.
Projenin ikinci eğitim faaliyeti Nisan ayında İsveç’te yapılacaktır. Bu eğitim faaliyetine kadar partner okullarda öğrencilerin duygularını tanıma, ifade etme becerilerini geliştirmeye yönelik her ay farklı bir etkinlik yapılacaktır. Bu bağlamda sınıflarda; drama çalışmaları, duygular üzerine günlük hazırlama, kısa tiyatro, resim çalışması vb etkinlikler yapılacaktır. Bu çalışmalar eTwinning üzerinden partner okullarda eş zamanlı olarak yapılacaktır. Ayrıca öğrencilerimiz ufkunu geliştirmek amacıyla partner okullardaki öğrencilerle “Mektup Arkadaşlığı” yapmaları sağlanacaktır.
Proje ile ilgili detaylara ve okulumuzda yapılan diğer çalışmalar //hendekcumhuriyet.meb.k12.tr/ web adresimizden ulaşabilirsiniz.